Obserwuj w Google News

Zostało ci ciasto na pierogi? Sprawdź, co jeszcze możesz z niego zrobić

2 min. czytania
20.12.2022 12:17
Zareaguj Reakcja

Jak wykorzystać nadmiar ciasta na pierogi? Podpowiadamy, do czego może ci się przydać.

Ciasto na pierogi
fot. Shutterstock

Jednym z tradycyjnych dań podczas wigilijnej kolacji są pierogi z kapustą i grzybami. Pewnie nieraz zdarzyło ci się, że podczas przyrządzania tej potrawy wyrobiłeś zbyt dużą ilość ciasta. Jego nadmiar możesz jeszcze wykorzystać w swojej kuchni do przygotowania innych świątecznych smakołyków. Sprawdź, co warto z niego zrobić.

Redakcja poleca

Jak wykorzystać ciasto na pierogi? Zrób z nich te przysmaki

Jeżeli po zakończeniu lepienia pierogów pozostała ci spora ilość ciasta, wypróbuj ten kulinarny trik. Jedyne, czego potrzebujesz, to foremki do pieczenia np. w kształcie gwiazdek, choinki lub innych świątecznych motywów.

Najpierw ponownie rozwałkuj resztki ciasta na cienki placek. Następnie wytnij w nim różne wzory za pomocą foremek i wrzuć je do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, trzymaj je na gazie jeszcze przez ok. minutę. Potem wyjmij je z garnka i ułóż na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar wody. Takie przysmaki możesz wykorzystać zamiast tradycyjnych uszek jako dodatek do grzybowej zupy lub wigilijnego barszczu.

Zobacz także: Dodaj to do pierogów z grzybami. Będą smakować jeszcze lepiej

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Przyrządzając ciasto na pierogi, należy zwrócić uwagę na proporcje wszystkich składników. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że ciasto stanie się zbyt zbite i gęste, co może znacznie utrudnić jego wałkowanie. Aby było elastyczne i miękkie, warto dodać do niego odrobinę roztopionego masła. Pożądaną konsystencję możesz również uzyskać, dolewając do masy odrobinę ciepłej wody.

Zobacz także: Pierogi piernikowe to hit tegorocznych świąt. Wypróbuj ten przepis