Dodaj to do barszczu zamiast uszek. Ta kombinacja smakuje równie dobrze
Z czym podawać barszcz w święta? Ten produkt sprawi, że zupa nabierze unikalnego smaku.

W wielu kuchniach już unosi się aromat bożonarodzeniowych potraw. Wśród nich ważne miejsca zajmuje barszcz. Ta popularna zupa ma wielu miłośników, którzy doceniają jej wyjątkowy zapach i smak. Podczas świąt zazwyczaj serwujemy ją z uszkami. Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz podać tę zupę także z innym dodatkiem.
Z czym serwować barszcz?
Jeżeli nie jesteś fanem tradycyjnych uszek z kapustą i grzybami, możesz zastąpić je innym produktem. Z barszczem idealnie będzie komponować się tofu. Takie nietypowe połączenie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Wcześniej warto lekko podsmażyć je na patelni z dodatkiem miodu oraz suszonych śliwek, dzięki czemu przesiąknie przyjemnym aromatem. Zamiast naturalnego tofu możesz także sięgnąć po jego wersję wędzoną, która wyróżnia się unikalnym smakiem i zapachem.
Zobacz także: Ten błąd popełniamy często podczas gotowania wigilijnego barszczu. O czym mowa?
Właściwości odżywcze tofu
Tofu warto włączyć do diety z kilku powodów. Przede wszystkim jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera również wapń, fosfor oraz potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Poza tym jest to produkt niskokaloryczny, więc z powodzeniem możemy po niego sięgać, będąc na diecie. W tofu znajdziemy również sporą ilość błonnika, który wpływa pozytywnie na działanie układu pokarmowego.
Zobacz także: Co zrobić, aby wigilijny barszcz nabrał intensywnego koloru? Ten sposób cię zaskoczy