Takiego groszku nigdy nie kupuj. Ekspertka grzmi. „Ma bardzo dużo datków”
Zielony groszek to źródło wielu cennych substancji odżywczych. Możemy jeść go solo – jako zdrową przekąskę – lub dodawać do wielu popularnych potraw. Oczywiście najwięcej dobroczynnych składników zawiera świeży zielony groszek. W sklepach znajdziemy jednak również ten produkt w formie mrożonej lub konserwowej. Którą wybrać? Ekspertka nie ma wątpliwości.

Zielony groszek to jedno z warzyw, którego nie doceniamy. Często zapominamy bowiem o dobroczynnych właściwościach tego produktu. Tymczasem zielony groszek wypełniają minerały i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto się nim zajadać i dodawać go do potraw – sałatek, zup, farszów, zapiekanek.
Zielony groszek: właściwości. Dlaczego warto go jeść?
Smaczny, zielony groszek to niedojrzałe nasiona grochu zwyczajnego. Dlaczego warto zadbać o to, by ten produkt znalazł się w naszej diecie? W groszku znajdują się cenne minerały. To źródło między innymi:
- żelaza,
- cynku,
- fosforu,
- magnezu,
- selenu,
- sodu,
- potasu,
- wapnia
- witamin: A, K, E,C,
- witamin z grupy B (B2, B3, B5, B9).
Zielony groszek doskonale wpływa na zdrowie. Chroni i wspiera naczynia krwionośne, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika oraz antyoksydantów przypisuje się mu również działanie antynowotworowe. To produkt polecany szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej – przeciwciała bowiem anemii.
Zobacz również: Ten błąd podczas gotowania groszku popełniamy często. O czym mowa?
Zielony groszek: Jaką formę wybrać? Eksperta radzi?
Oczywiście najwięcej minerałów i składników odżywczych znajduje się w świeżych warzywach i owocach. Nie zawsze jednak mamy możliwość, by sięgnąć po tego typu przekąskę. Zielony groszek możemy zakupić także w wersji mrożonej oraz konserwowej. Która z nich jest zdrowsza? Katarzyna Bosacka, dziennikarka i autorka książek, której bliska jest tematyka żywnościowa, nie ma wątpliwości. Ekspertka poleca produkt mrożony. Dlaczego?
– Po pierwsze, nie będzie miał żadnych dziwnych składników – cukru, soli, błękitu brylantowego E133, który poprawia kolorek. To jest groszek w 100 proc. Wystarczy go wrzucić na 2 minuty do wrzącej wody i już możemy go używać.
Groszek konserwowy ma bardzo dużo datków, a oprócz tego jest w puszce. Jedzenie w puszce nie jest najzdrowsze, dlatego, że puszki wyścielane są w środku plastikiem. (…) Z tego plastiku do środka – jak twierdzą naukowcy – przenikają bisfenole i ftalany.
Te rośliny są trujące dla zwierząt. Lepiej nie trzymać ich w domu [GALERIA]

RadioZET.pl