Ból brzucha to dopiero początek. Takiej dyni nie jedz pod żadnym pozorem
W październiku chętnie zajadamy się potrawami z dynią. Nic dziwnego – są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Dynia zachwyca łagodnością, jest lekko słodka, a odpowiednio przygotowana dosłownie rozpływa się w ustach. Warto jednak pamiętać, że jeśli po spróbowaniu dyni wyczujemy lekką goryczkę, powinniśmy zrezygnować z dalszej konsumpcji. To może bowiem skończyć się dla nas problemami żołądkowymi.

Sezon na dynię rozpoczyna się już w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Dynia zdecydowanie największą popularnością cieszy się jednak jesienią. We wrześniu, październiku oraz listopadzie szczególnie chętnie się nią zajadamy. Warto podkreślić, że to owoc niezwykle uniwersalny – idealnie nadaje się zarówno do zup oraz dań głównych, jak i deserów.
Dlaczego warto jeść dynie? Jest pyszni i bardzo zdrowa
Zupa, placki, kotlety, racuchy, farsz do naleśników, pasa do kanapek, muffiny i ciasta – z dyni można zrobić naprawdę wiele pysznych potraw, które zadowolą podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest źródłem wielu cennych składników mineralnych takich jak:
- wapń,
- magnez,
- selen,
- potas,
- cynk.
Zawiera także witaminy: A, C i E oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy i niacyny, która obniża poziom cholesterolu i rozszerza naczynia krwionośne. Dyni przypisuje się działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego wspomaga pracę jelit i zapewnia poczucie sytości.
Zobacz również: Jak przechowywać pigwę? To ma znaczenie
Takiej dyni nie jedz pod żadnym pozorem. Wymioty, biegunka, ból brzucha…
Niestety nie każda dynia nadaje się do spożycia. Te owoce – czasami mylnie przedstawiane jako warzywa – powinny po obróbce termicznej być miękkie i lekko słodkie. Niektóre dynie nawet po upieczeniu są jednak gorzkie. Wyczucie nieprzyjemnej goryczki to znak, że nie powinniśmy kontynuować jedzenia.
Niektóre dynie zawierają w sobie toksyczną substancję zwaną kukurbitacyną. Spożycie jej może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe określane jako "zespół toksycznego kabaczka". Najczęstszymi objawy zatrucia kukurbitacyną są: wymioty, biegunka, nudności, ból brzucha. Lekarze u pacjentek, które zatruły się gorzką dynią, zaobserwowali jednak również łysienie.
- Te placki ze śliwkami zrobisz błyskawicznie. To przepis w sam raz na jesienne śniadanie
- W czym tkwi sekret idealnego rosołu? Katarzyna Bosacka zdradza kulinarny trik
- Pij nawet codzienne. To złoty eliksir dla zdrowia i urody
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
