Obserwuj w Google News

Ból brzucha to dopiero początek. Takiej dyni nie jedz pod żadnym pozorem

2 min. czytania
04.10.2023 10:39
Zareaguj Reakcja

W październiku chętnie zajadamy się potrawami z dynią. Nic dziwnego – są nie tylko zdrowe, ale także bardzo smaczne. Dynia zachwyca łagodnością, jest lekko słodka, a odpowiednio przygotowana dosłownie rozpływa się w ustach. Warto jednak pamiętać, że jeśli po spróbowaniu dyni wyczujemy lekką goryczkę, powinniśmy zrezygnować z dalszej konsumpcji. To może bowiem skończyć się dla nas problemami żołądkowymi.

Takiej dyni nie jedz pod żadnym pozorem
fot. shutterstock

Sezon na dynię rozpoczyna się już w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Dynia zdecydowanie największą popularnością cieszy się jednak jesienią. We wrześniu, październiku oraz listopadzie szczególnie chętnie się nią zajadamy. Warto podkreślić, że to owoc niezwykle uniwersalny – idealnie nadaje się zarówno do zup oraz dań głównych, jak i deserów.

Dlaczego warto jeść dynie? Jest pyszni i bardzo zdrowa

Zupa, placki, kotlety, racuchy, farsz do naleśników, pasa do kanapek, muffiny i ciasta – z dyni można zrobić naprawdę wiele pysznych potraw, które zadowolą podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Dlaczego warto jeść dynię?

Redakcja poleca

Dynia jest źródłem wielu cennych składników mineralnych takich jak:

  • wapń,
  • magnez,
  • selen,
  • potas,
  • cynk.

Zawiera także witaminy: A, C i E oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy i niacyny, która obniża poziom cholesterolu i rozszerza naczynia krwionośne. Dyni przypisuje się działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego wspomaga pracę jelit i zapewnia poczucie sytości.

Zobacz również:  Jak przechowywać pigwę? To ma znaczenie

Takiej dyni nie jedz pod żadnym pozorem. Wymioty, biegunka, ból brzucha…

Niestety nie każda dynia nadaje się do spożycia. Te owoce – czasami mylnie przedstawiane jako warzywa – powinny po obróbce termicznej być miękkie i lekko słodkie. Niektóre dynie nawet po upieczeniu są jednak gorzkie. Wyczucie nieprzyjemnej goryczki to znak, że nie powinniśmy kontynuować jedzenia.

Niektóre dynie zawierają w sobie toksyczną substancję zwaną kukurbitacyną. Spożycie jej może powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe określane jako "zespół toksycznego kabaczka". Najczęstszymi objawy zatrucia kukurbitacyną są: wymioty, biegunka, nudności, ból brzucha. Lekarze u pacjentek, które zatruły się gorzką dynią, zaobserwowali jednak również łysienie.

Nie przegap
Co-jeść-w-październiku-Postaw-na-sezonowe-produkty_
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_Nastyaofly