Pączki bez smażenia Ani Lewandowskiej. Hit na tłusty czwartek
Pączki bez smażenia? To możliwe. Przepisem na zdrowie, tłustoczwartkowe łakocie podzieliła się Anna Lewandowska. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą pielęgnować tradycję, jednocześnie nie łamiąc diety. Przepis jest banalnie prosty.

Tłusty czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami. To ulubione święto wszystkich łasuchów. Jednak, jak się okazuje, osoby na diecie, wcale nie muszą całkowicie rezygnować z przyjemności. Tradycyjne, kaloryczne przysmaki mogą bowiem zastąpić zdrowymi fit pączkami.
Recepturą na zdrowe, tłustoczwartkowe łakocie podzieliła się Anna Lewandowska na swoim blogu „Healthy plan by Ann”. Trenerka na wstępie zaznaczyła, że nie jest fanką pączków smażonych na głębokim tłuszczu i odradza je osobom, które chcą odżywiać się zdrowo.
- Często zwracacie mi uwagę, że „od święta” można zjeść coś niezdrowego. Że nie zaszkodzi, a tradycję warto podtrzymać. Odpowiadam więc: wszyscy mamy wybór! Codziennie sami decydujemy, najczęściej już w sklepie spożywczym, czy będziemy zdrowo żyć. Cukry i tłuszcze cukiernicze potrafią uzależnić, nie wiem więc czy warto ich próbować i znów tęsknić. Ja mam tak mocno postawiane w głowie co mi służy, a co nie, że naprawdęnie ciągnie mnie do zwykłych pączków – zaznaczyła Anna Lewandowska.
Zdrowe pączki Anny Lewandowskiej. To je wyróżnia
Anna Lewandowska nie zostawiła swoich fanów bez alternatywy. Dla osób, które nawet w tłusty czwartek chcą być fit opracowała przepis na zdrowe pączki. Czym deser Ani Lewandowskiej różni się od tego, który wszyscy dobrze znamy?
Zdecydowanie najważniejszą różnicą jest to, że pączki Ani Lewandowskiej piecze się w piekarniku, a nie smaży na głębokim tłuszczu. Trenerka gwiazd proponuje także, by zastąpić niektóre składniki ich zdrowszymi, mniej kalorycznymi odpowiednikami. Żona Roberta Lewandowskiego radzi, by zamiast mąki pszennej użyć jaglanej lub kokosowej. Zaleca także, by zrezygnować z mleka krowiego na rzecz napoi roślinnych – mleka ryżowego lub migdałowego.
Zobacz również: Najlepszy lukier do pączków. Wystarczy, że dodasz ten składnik
Tak przygotujesz zdrowe pączki Ani Lewandowskiej. Bez smażenia
Jak wykonać pączki bez smażenia? Ania Lewandowska tym przepisem podzieliła się kilka lat temu. Przed tłustym czwartkiem receptura rokrocznie robi furorę. Trudno się dziwić. Pączki Anny Lewandowskiej to pyszna i zdrowa alternatywa na tradycyjnych, tłustoczwartkowych frykasów.
Składniki:
- 180 ml mleka ryżowego lub kokosowego,
- 300 g mąki jaglanej lub kokosowej,
- 100-120 ml oleju kokosowego,
- szczypta wanilii,
- szczypta cynamonu,
- szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego,
- 4-5 łyżek powideł,
- 100 g cukru kokosowego lub syropu klonowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Pączki bez smażenia Ani Lewandowskiej. Sposób przygotowania
Przepis na zdrowe pączki Ani Lewandowskiej jest banalnie prosty. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje wiele czasu.
Wystarczy, że połączymy, przy pomocy miksera, wszystkie składniki na ciasto: mąkę jaglaną i ziemniaczaną, cukier kokosowy, mleko roślinne, płynny olej kokosowy, przyprawy i bezglutenowy proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu ciasto nakładamy do niewielkich foremek – masa powinna zajmować mniej więcej połowę ich wysokości.
Na płynne jeszcze ciasto nakładamy warstwę powideł. Następnie solidną porcją ciasta zalewamy nadzienie. Foremki wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 20 minut. Po tym czasie zdrowy, tłustoczwartkowy deser jest już gotowy!
razdioZET.pl