Zdrowe ciasto truskawkowe. Anna Lewandowska zdradziła przepis
Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Te pyszne i zdrowe owoce świetnie smakują solo. Możemy jednak przygotowywać z nich także smaczne przetwory lub dodawać je do domowych wypieków. Anna Lewandowska na swoim blogu Healthy plan by Ann podzieliła się z internautami przepisem na ciasto truskawkowe bez glutenu. Jak je wykonać? To banalnie proste!

Latem chętnie zajadamy się truskawkami. To owoce nie tylko zdrowe i pyszne, ale także niskokaloryczne. Mają bowiem jedynie 28 kalorii w 100 gramach.
Truskawki solo smakują wyśmienicie, ale czasami mamy ochotę przygotować z nich pyszny deser. Okazuje się, że ciasta truskawkowe wcale nie muszą być tuczące. Wystarczy, że skupimy się na zdrowych składnikach.
Ciasto truskawkowe Anny Lewandowskiej. Pyszne i zdrowe
Anna Lewandowska na swoim blogu podzieliła się z internautami przepisem na ciasto z truskawkami. Trenerka gwiazd podkreśliła, że to nieskomplikowany deser. Zaznaczyła, że ciasto nie powinno sprawić trudności nawet osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem.
Składniki:
- 4 jaja,
- 2 łyżki skórki z cytryny,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 1 1/2 szklanki mąki migdałowej,
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 szklanki świeżych truskawek.
Sposób przygotowania:
Anna Lewandowska zaznaczyła, że do przygotowania ciasta potrzebne będą trzy miski różnej wielkości. Poleciła, by oddzielić białka od żółtek. Poszczególne części jajka należy umieścić w dwóch osobnych miskach.
Następnie do żółtek należy dodać startą skórkę z cytryny oraz połowę przygotowanego wcześniej ksylitolu. Składniki należy zmiksować na gładką masę. W osobnej misce musimy połączyć mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie masę z żółtek oraz składniki sypkie można wymieszać.
Przygotowane wcześniej białka należy połączyć ze szczyptą soli oraz sodą i ubić na sztywną pianę. Następnie do masy białkowej dodajemy pozostały ksylitol. Ubite białka łączymy z resztą składników. Całość delikatnie mieszamy.
Zobacz również: To najsłodsza odmiana truskawek. Wypatruj jej w sklepach
Na koniec zostało nam, to co najprzyjemniejsze – Anna Lewandowska przypomniała o udekorowaniu ciasta truskawkami przed włożeniem go do rozgrzanego piekarnika.
Do ciasta dodałam kilka pokrojonych truskawek. Ostrożnie przełożyłam ciasto do tortownicy, wygładzając górę. Dodałam na wierzch pozostałą część truskawek
Bezglutenowe ciasto truskawkowe Anny Lewandowskiej należy piec w 180°C przez około 40 minut.
RadioZET.pl/Healthy plan by Ann