Ania Starmach podała przepis na drożdżówki. "Są obłędne"
Sezon na truskawki wciąż trwa. Warto wykorzystać go maksymalnie. Latem trudno wyobrazić sobie pyszniejszy deser niż domowe drożdżówki z owocami. Ania Starmach na swoim Instagramie podzieliła się prostym przepisem. Receptura bardzo spodobała się internautom. Wiele osób w komentarzach przyznało, że zamierza wypróbować przepis.

Jak zadowolić nawet najbardziej wybrednego łasucha. Domowe drożdżówki potrafią skraść serca wszystkich domowników. Latem szczególną popularnością cieszą się te z dodatkiem sezonowych owoców. Pulchne ciasto rozpływa się w ustach, a kwaśność owoców miesza się ze słodyczą lukru lub kruszonki – trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie.
Przygotowanie domowych drożdżówek wydaje się skomplikowane. Jeśli jednak skrupulatnie trzymamy się dobrze opracowanego przepisu, to zadanie staje się o wiele prostsze. Ania Starmach to jedna z najbardziej popularnych osób publicznych, które zajmują się kulinariami. To także autorka książek kucharskich oraz portalu kulinarnego. Zdobyła rozpoznawalność dzięki programom „MasterChef” i „MasterChef Junior”, w których od lat pełni rolę jurorki.
Ania Starmach aktywnie działa także w mediach społecznościowych. Chętnie i często dzieli się z internautami swoimi przepisami. Niedawno zdradziła, jak przygotować idealne – miękkie i rozpływające się w ustach – drożdżówki z truskawkami. Przepis zachwycił użytkowników Instagrama. – Obowiązkowa pozycja w sezonie truskawkowym – uznał jeden z obserwatorów gwiazdy TVN.
Zrobiłam dzisiaj i dodałam jeszcze rabarbar! Wyszły wspaniałe. Dziękuje za przepis i motywacje do zrobienia
Drożdżówki z truskawkami: Przepis Ani Starmach
Ania Starmach w poście szczegółowo opisała, jak należy przygotować drożdżowe ciasto oraz kruszonkę. Poniższy przepij jej autorstwa z pewnością uczyni nadchodzące wakacje smaczniejszymi. Serdecznie go polecamy!
Składniki:
- 550g mąki,250ml mleka,
- 18g świeżych drożdży,
- 1 żółtko,
- 1 jajo,
- 50ml roztopionego masła,
- 20m oliwy,
- 80g cukru.
Kruszonka:
- 80g masła,
- 100g mąki,
- 70g cukru.
- Z drożdży, ciepłego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru przygotuj zaczyn, a gdy ten podwoi swą objętość zacznij dodawać pozostałe składniki: mąkę, jajko, żółtko, cukier, na samym końcu dodaj masło i oliwę.
- Ciasto wyrabiaj około 10-15 minut, najlepiej używając robota kuchennego.
- Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 60-90 minut ciepłym miejscu.
- Po tym czasie z ciasta uformuj 8-10 drożdżówek, układaj je na blasze z papierem do pieczenia, przykryj ściereczką u odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę: rozpuść masło i wymieszaj je z mąką i cukrem.
- W wyrośniętych drożdżówkach zrób wgłębienia, możesz do tego użyć szklanki.
- Ułóż tam truskawki, nie krój owoców, z pokrojonych wypływa więcej soku.
RadioZET.pl