Zamocz przed smażeniem. Kurki będą pyszne jak nigdy wcześniej
Miłośników grzybów i wypraw do lasu czeka wspaniały czas. Leśnicy apelują, że grzybobrania w tym roku można już oficjalnie rozpoczynać. Jakich okazów szukać? Zainteresowaniem cieszą się między innymi kurki. Są zdrowe i wyjątkowo pyszne. Przed wrzuceniem ich na patelnię, warto jednak zamoczyć je w pewnym roztworze. Jakim? Podpowiadamy.

Kurki fachowo nazywane są pieprznikami jadalnymi. To grzyby bardzo charakterystyczne. Kurki łatwo rozpoznać po ciekawej żółto-pomarańczowej barwie. Starsze okazy mają również rozpostarte, lejkowate i nieregularne kapelusze. Młodsze oznaczają się wypukłymi kapeluszami. Trzon pieprzników jadalnych zwęża się ku dołowi.
Gdzie można znaleźć kurki? To grzyby, które szczególnie lubią towarzystwo świerków i sosem. Można jednak wypatrzyć je także pod bukami, grabami i dębami, ponieważ rosną zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Pierwsze kurki pojawiają się w lasach już na przełomie czerwca i lipca. Sezon na nie trwa aż do października.
Kurki: źródło wielu cennych substancji odżywczych
Kurki to wyjątkowo smacznie, ale także zdrowie grzyby. Są źródłem witamin z grup B – przede wszystkim witaminy B6, która wzmaga przyswajalność magnezu w organizmie. Zawierają także dobroczynne związki, między innymi: ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz karotenoid i naturalny barwnik beta-karoten. Kurki są także „naładowane” minerałami:
- wapniem,
- żelazem,
- magnezem,
- fosforem,
- potasem,
- sodem,
- cynkiem.
Kurki bardzo często dodaje się do potraw: zup, sosów. Świetnie komponują się mięsami, pasują także do jajek (jajecznica, omlet) oraz makaronów. To grzyby, które może jeść również z dodatkiem masła oraz podsmażoną cebulką. Przed wrzuceniem ich na patelnię, warto jednak zamoczyć je w pewnym roztworze. Jakim?
Zobacz również: Nadleśnictwo opublikowało zdjęcie. "Już są" apelują eksperci
Jak przygotować kurki? „Jest na nie sposób”
Jak przygotować kurki przed obróbką termiczna? – Czyszczenie kurek nie należy do najłatwiejszych – zaznaczyli przedstawiciele Lasów Państwowych na facebookowym profilu. Eksperci podzieli się z internautami pewną wskazówką. Poradzili, co zrobić, by grzyby po podsmażeniu były wyjątkowo miękkie i soczyste.
Wystarczy wypłukać grzyby w wodzie z solą. Grzyby wkładamy na chwilkę i mieszamy łyżką, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową. Ważne, by moczenie grzybów trwało krótko, bo grzyby szybko chłoną wodę i tracą smak
RadioZET.pl