Obserwuj w Google News

Zalej tym ogórki małosolne. Będą pyszne i chrupiące

2 min. czytania
15.06.2023 13:00
Zareaguj Reakcja

Zawrotnie popularne i uwielbiane przez Polaków – ogórki małosolne to świetna i prosta w przygotowaniu przekąska. Znajomość jednej zasady wystarczy do delektowania się pysznymi, chrupiącymi warzywami w wersji małosolnej już po kilku dniach.

Ogórki małosolne będą pyszne i chrupiące. Wszystko dzięki tej zasadzie
fot. Wojtek Laski/East News

Ogórki małosolne są tradycyjnym, polskim przysmakiem. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do posiłku lub samodzielna przegryzka. Są w dodatku bardzo proste w przygotowaniu. Niestety wiele osób popełnia błąd, który wpływa na niewystarczającą chrupkość ogórków i krótki termin ich przydatności. Warto stosować zatem pewną prostą zasadę – dzięki niej wszyscy domownicy zachwycą się tym pysznym, sezonowym jedzeniem. Sposób na chrupiące ogórki małosolne zdradził portal Wirtualna Polska Kobieta.

Redakcja poleca

Ogórki małosolne – jak je przygotować?

Przed rozpoczęciem pracy nad samodzielnym przygotowaniem domowych ogórków małosolnych należy zaopatrzyć się w słoik albo naczynie z kamionki. Przyda się także talerz, którym warto przykryć ogórki po zalaniu solanką – tak, by były w niej kompletnie zanurzone.

Składniki, po które sięgamy, również mają znaczenie. Poza sporą liczbą ogórków gruntowych trzeba nabyć kilka gałązek kopru, pół główki czosnku, korzeń chrzanu i oczywiście sól - najlepiej kamienną. Ogórki małosolne często zawdzięczają swój smak także liściom (np. laurowym czy dębowym).

Wszystkie składniki ułożone w słoiku lub naczyniu kamionkowym należy zalać wodą z solą; na 1 litr płynu powinna przypadać jedna łyżka soli. To właśnie z prostą w przygotowaniu solanką wiąże się prosta zasada, która wydobędzie z ogórków chrupkość i przedłuży ich świeżość.

Zobacz także: Nie przechowuj ogórków w ten sposób! Przez to szybciej będą się psuły

Ogórki małosolne będą pyszne i chrupiące. Wszystko dzięki tej zasadzie

Ta informacja może zaskoczyć – na jakość ogórków wpływ ma również woda, której używamy do stworzenia zalewy! Do samodzielnego przygotowania przysmaku w domu najczęściej stosuje się wrzątek. Portal Wirtualna Polska Kobieta podpowiada jednak, że to wysoko zmineralizowana woda źródlana będzie najlepszą opcją. Dzięki niej ogórki małosolne będą idealnie chrupiące.

Zobacz także: Oto babciny przepis na najlepsze ogórki małosolne w zalewie i bez wody. Smakują wyśmienicie

Kosmetyki, które znajdziesz w kuchni. TOP 15 naturalnych produktów do pielęgnacji
15 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl