Zakwas na chleb - najlepszy przepis do zrobienia w domu!
Zakwas na chleb to jeden z 3 najważniejszych składników chleba poza wodą i mąką. Dzisiaj coraz częściej zakwas jest zastępowany spulchniaczami i drożdżami. Jednak one nie dają wypiekowi takiego efektu. Poniżej przedstawiamy przepis na najlepszy zakwas na chleb.

Zakwas na chleb to mieszanka wody i mąki, która przechowywana w temperaturze 25-35 stopni ulga procesowi fermentacji. Następnie wytwarzają się kwas mlekowy oraz kwas octowy. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić zakwas na chleb.
Zakwas na chleb - przepis
Z zakwasu możesz przygotować wiele wypieków:
- chleb na zakwasie,
- ciasto na pizzę,
- ciasto na naleśniki, pancakes, gofry (zakwas pszenny),
- żytni makaron,
- zakwas na żurek.
Aby zrobić zakwas na chleb, potrzebne ci będą następujące składniki:
- 240 g mąki żytniej typ 2000
- 240 ml wody.
Zobacz także: Pasta z bakłażana na 4 sposoby. Wybierz swój ulubiony!
Sposób przygotowania:
Do przygotowania zakwasu na chleb potrzebne będą ci 3 przybory kuchenne:
- waga kuchenna,
- czysty słoik,
- drewniana lub plastikowa łyżka.
Zakwas na chleb - jak go przechowywać?
Do czystego słoika wsyp 60g mąki, wlej 60 ml wody i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie nakryj słoik ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na jeden dzień. Kolejnego dnia wymieszaj masę w słoiku, dodaj do niej 60 ml wody i 60g mąki.
Później wymieszaj dokładnie całość i ponownie ustaw słoik w ciepłym miejscu na jeden dzień.Następnego dnia zamieszaj łyżką zawartość naczynia, dodaj 60 g mąki i 60 ml wody. Potem wymieszaj składniki i postaw słoik w tym samym miejscu na jeden dzień. Kolejnego dnia wykonaj dokładnie to samo zadanie co poprzedniego.
Piątego dnia twój zakwas na chleb jest już gotowy do użycia. Możesz na nim upiec pieczywo.
Zobacz także: "Chatka Puchatka" - poznaj przepis na smaczne ciasto!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!