Obserwuj w Google News

Wuzetka - prosty i tradycyjny deser. Poznaj szybki przepis na to ciasto!

2 min. czytania
Aktualizacja 03.03.2020
03.03.2020 15:36
Zareaguj Reakcja

Wuzetka to bardzo smaczne ciasto. Wypróbuj szybki i prosty przepis na to tradycyjne ciasto. Przygotowanie tego deseru nie zajmie ci więcej niż dwie godziny.

wuzetka ciasto przepis
fot. Shutterstock

Wuzetka jest rodzajem wyrobu cukierniczego.

Składa się z biszkoptu najczęściej kakaowego, bitej śmietany, dżemu oraz polewy czekoladowej.

Bardzo często bita śmietana zastępowana jest kremem. Nazwa tego ciast zrodziła się w latach 40. XX wieku i pochodzi od warszawskiej trasy W-Z.

Redakcja poleca

Wykonanie Wuzetki jest bardzo proste i nie wymaga wielu składników. Wystarczy tylko mąka pszenna, jajka, cukier oraz kakao. Składniki należy dokładnie wymieszać i piec w temperaturze około 180C. Po upieczeniu ciasto kroi się na kawałki i nasącza dżemem oraz przekłada bitą śmietaną lub kremem. Wierzch ciasta oblewa się czekoladą.

Wuzetka - prosty i tradycyjny przepis

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków,
  • 115 g mąki pszennej,
  • 25 g kakao,
  • 40 g masła

Do nasączenia ciasta:

  • pół szklanki nalewki wiśniowej,
  • 1/4 szklanki wody

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mąkę i kakao przesiać do dużej miski.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem.
  3. Białka ubić na sztywno, dodać resztę cukru. Dodać krem z żółtek i wymieszać. Do masy dodać mąkę i kakao. Wlać masło i wymieszać.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem. Gotową masę wlać do formy.
  5. Piec w temperaturze 180C na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, odczekać aż wystygnie i przekroić na 2 części.
  6. Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać przez kilka sekund w mikrofali, przestudzić.
  7. Śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz żelatynę.
  8. Na deskę położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć ponczem i wyłożyć ubitą kremówkę. Przykryć kolejnym blatem ciasta i nasączyć ponczem. Chłodzić w lodówce około 4 godzin.
  9. Wierzch polać polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.

Wypróbujesz przepis na Wuzetkę?

Zobacz także: Chałwa to pyszny deser. Dowiedz się, jak zrobić ją krok po kroku!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!