Obserwuj w Google News

Wegetariańska ryba na Wigilię? Z tych składników wyczarujesz pyszne dania

3 min. czytania
Aktualizacja 01.12.2023
01.12.2023 13:49
Zareaguj Reakcja

Wege ryba może brzmieć nieco paradoksalnie, ale Polacy na diecie roślinnej zaskakująco często sięgają podczas świąt Bożego Narodzenia po roślinne alternatywy karpia. Nie jesz mięsa lub chcesz odkryć nowe pomysły kulinarne? Sprawdź, czym zastąpić rybę na wigilijnym stole. W te święta możesz zaskoczyć domowników, pytając: "wege ryba czy wege śledzie?".

Wege ryba, Wigilia wegetariańska - podsuwamy przepisy blogerek.
fot. Jan Graczynski/East News

Wege ryba i wege śledzie na święta Bożego Narodzenia? Dlaczego nie! Wiele osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej lubi smak mięsa, ale z powodów etycznych, klimatycznych czy zdrowotnych rezygnuje z jego konsumpcji. Co położyć zatem na wigilijnym stole zamiast ryby? Przybliżamy sprawdzone przepisy uznanych blogerek kulinarnych.

Wege ryba na Wigilię. Sprawdzony przepis na "selerybę"

Wege ryba ma różne oblicza. Niektórzy robią ją na bazie tofu, ale niewątpliwym świątecznym hitem wśród polskich wegetarian i wegan jest tzw. "seleryba" (pisownia oryginalna — przyp. red.) autorstwa Marty Dymek, prowadzącej od wielu lat popularny blog Jadłonomia. Influencerka opublikowała przepis w 2014 roku, wskazując jako swoją inspirację rybne kotlety z selera z menu wegetariańskich barów. To danie ma odzwierciedlać smak wigilijnego karpia bez wykorzystywania jakichkolwiek składników odzwierzęcych.

Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować:

  • 1 kg selera
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 arkusze nori oraz 5 dodatkowych arkuszy do owijania kotletów
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczkę ziaren kolendry
  • sól i czarny pieprz

Dodatkowo do smażenia przydadzą się mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa oraz olej roślinny.

Selera obierz, przekrój na pół i pokrój na centymetrowe plastry. Zagotuj w garnku bulion z 2 arkuszami nori, sosem sojowym, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz kolendrą. Do gotującego się bulionu dodaj plastry pokrojonego selera i gotuj je aż do momentu, gdy znacząco rozmiękną (około 15-20 minut). Wyjmij seler i ostudź go. Potnij nori na węższe paski oraz przygotuj dwie miseczki: jedną z mlekiem lub wodą, drugą z mąką. Oprósz każdy plaster selera solą i pieprzem, owiń paskiem nori i zamocz w mleku, a następnie w mące. Na oleju rozgrzanym na patelni obsmaż gotowe plastry z każdej strony przez 2 lub 3 minuty.

Redakcja poleca

Wege ryba na Wigilię: przepis na wege śledzie z boczniaków

Wege śledzie również trafiają na wegetariańskie i wegańskie stoły wigilijne, bo — jak wiadomo — dania rybne na Wigilię to nie tylko karpie. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie świąt bez śledzi. Pomysłem na ich wegetariańską wersję potrawy podzieliła się znana blogerka kulinarna Olga Smile, publikując w sieci przepis na wege śledzie z boczniaków. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 400 g boczniaków
  • 1,5-2 l wody
  • 1 szklanka suszonych glonów wakame
  • 400 ml oleju
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 60 ml sosu sojowego tamari
  • 2 łyżeczki soli

Zagotuj wodę i umieść w niej glony wakame, sos sojowy i sól. Gotuj całość na małym gazie pod przykryciem przez 30 minut. Odcedź glony i zachowaj cały wywar. Wlej go z powrotem do garnka i zagotuj. Boczniaki pokrój na kawałki o wielkości wedle własnego uznania. Wrzuć grzyby do wywaru, przykryj i poczekaj na zagotowanie; po około 2 minutach wyłącz gaz i zostaw boczniaki pod przykryciem na następne 10-15 minut. Odcedź i ostudź boczniaki. Włóż je do miski, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, szczyptę soli i garść glonów wakame z wywaru. Wymieszaj, przełóż do słoika, uzupełnij olejem i wstaw do lodówki. Wegetariańskie śledzie wigilijne będą gotowe po 24 godzinach.

Źródło: Radio ZET/jadlonomia.com/olgasmile.com

Nie przegap