Jak przyrządzić warzywa z grilla, by smakowały nawet mięsożercom?
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na ruszt trafią wszelkiego rodzaju mięsa, ale i warzywa! Jak je przyrządzić, by zasmakowały wszystkim gościom?

Rozpoczyna się sezon grillowy – na stołach pojawią się kolorowe sałatki, przygotowane z sezonowych, świeżych warzyw, a na ruszcie wylądują ryby i marynowane mięsa. A może by tak przygotować grillowane warzywa? To proste w przygotowaniu danie, które zadowoli wszystkich gości. Można do nich przygotować domowe sosy, które podkręcą ich smak. Warzywa można podać w różnych formach - na przykład nabić na patyczki i przygotować kolorowe, warzywne szaszłyki, grillować bezpośrednio lub przygotować grillowane warzywa faszerowane kaszą, ryżem i orzechami. Wszystko zależy od twoich preferencji, najważniejsze, żeby grillowane warzywa pozostały chrupiące i soczyste.
Kolorowe warzywne szaszłyki
Warzywa w formie szaszłyków są łatwe w przygotowaniu, kolejnym plusem jest fakt, że łatwo się je opieka na grillu. Do szaszłyków możesz wykorzystać sezonowe warzywa, a najlepiej sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki, pomidorki koktajlowe czy cebula.
Przygotuj:
- dużą miskę,
- patyczki do szaszłyków,
- ostry nóż,
- deskę do krojenia.
Składniki:
- Opakowanie mini pieczarek
- Żółta papryka
- Czerwona papryka
- Cukinia
- 3 cebule
- Oliwa
- Sól
- Zioła prowansalskie
- Ser Halloumi
- Pomidorki koktajlowe
Przygotowanie dania:
- Paprykę pokój w dużą kostkę, to samo zrób z cebulą i cukinią.
- Umyj dokładnie pieczarki.
- Wrzuć warzywa do miski, skrop oliwą i posyp obficie ziołami prowansalskimi, dodaj sól do smaku.
- Pokój w dużą kostkę ser halloumi.
- Nabij warzywa na patyczki w kolejności papryka żółta, cebula, pieczarka, ser halloumi, papryka czerwona, cukinia, pieczarka, pomidorek koktajlowy i powtórz aż warzywa ułożą się na całej długości patyczka.
- Ułóż na kratce grillowej, często przewracaj – warzywa powinny być opieczone, ale zostać chrupiące.
- Podawaj z ulubionym sosem – na przykład czosnkowym lub barbecue.
Warzywa w ziołach na grilla
Możesz przygotować sałatkę z grillowanych warzyw, będzie szybka w przygotowaniu. Możesz do niej wykorzystać sezonowe warzywa. Najlepiej sprawdzi się kukurydza, cukinia, bakłażan, pieczarki oraz papryka.
Przygotuj:
- Tackę na grilla,
- Dużą miskę,
- Ostry nóż,
- Deskę do krojenia.
Składniki:
- 2 papryki (zielona i żółta)
- 2 cukinie
- Bakłażan
- Kolby mini kukurydzy
- Opakowanie mini pieczarek
- Zioła prowansalskie
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Wędzona papryka
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie warzywa.
- Pokrój warzywa w duże kostki, jedynie został małe kolby kukurydzy i pieczarki.
- Przerzuć warzywa do miski, skrop oliwą i wymieszaj ze szczyptą soli, łyżeczką wędzonej papryki, łyżeczką czosnku oraz ziołami prowansalskimi.
- Opiekaj warzywa ze wszystkich stron i często mieszaj.
- Warzywa będą gotowe, gdy będą lekko przyrumienione, ale jednocześnie jędrne i soczyste.
- Warzywa podawaj z ulubionym sosem.
Zobacz także: Poznaj prosty przepis na wielkanocny sos tatarski!
Faszerowane warzywa
Na grillu można przygotować również faszerowane warzywa. Można do tego wykorzystać pomidory, pieczarki, paprykę, bakłażana i cukinię. Za farsz może posłużyć ryż, kasza, orzechy i sery. Podajemy przepis na faszerowaną cukinię, która łatwo przygotować na grillu.
Przygotuj:
- Tackę na grilla,
- Deskę do krojenia
- Ostry nóż.
Składniki:
- 4 cukinie,
- 10 czarnych oliwek,
- Garść szpinaku,
- Worek ryżu,
- Kilka plastrów żółtego sera,
- Olej rzepakowy,
- Słodka papryka,
- Sól,
- Pieprz,
- Oregano,
- Bazylia.
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Umyj dokładnie wszystkie warzywa.
- Przekrój cukinię wzdłuż, posyp solą i odstaw na czas przygotowania kolejnych warzyw - powinna puścić wodę.
- Pokrój oliwki, możesz również pokroić szpinak na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj oliwę z łyżeczką słodkiej papryki, bazylii, oregano oraz wsyp szczyptę soli i pieprzu.
- Osusz cukinię – bardzo ważne, żeby nie miała w sobie wody.
- Dokładnie posmaruj cukinię przygotowaną mieszanką przypraw i oleju.
- Na górę ułóż oliwki, szpinak i posyp obficie serem.
- Grilluj przez 20-30 minut w zależności od grubości cukinii.
- Podawaj z sosami lub sałatką.
Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!