Obserwuj w Google News

Jak przyrządzić warzywa z grilla, by smakowały nawet mięsożercom?

3 min. czytania
10.05.2020 14:26
Zareaguj Reakcja

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami. Na ruszt trafią wszelkiego rodzaju mięsa, ale i warzywa! Jak je przyrządzić, by zasmakowały wszystkim gościom?

Warzywa z grilla
fot. Shutterstock

Rozpoczyna się sezon grillowy – na stołach pojawią się kolorowe sałatki, przygotowane z sezonowych, świeżych warzyw, a na ruszcie wylądują ryby i marynowane mięsa. A może by tak przygotować grillowane warzywa? To proste w przygotowaniu danie, które zadowoli wszystkich gości. Można do nich przygotować domowe sosy, które podkręcą ich smak. Warzywa można podać w różnych formach - na przykład nabić na patyczki i przygotować kolorowe, warzywne szaszłyki, grillować bezpośrednio lub przygotować grillowane warzywa faszerowane kaszą, ryżem i orzechami. Wszystko zależy od twoich preferencji, najważniejsze, żeby grillowane warzywa pozostały chrupiące i soczyste.

Redakcja poleca

Kolorowe warzywne szaszłyki

Warzywa w formie szaszłyków są łatwe w przygotowaniu, kolejnym plusem jest fakt, że łatwo się je opieka na grillu. Do szaszłyków możesz wykorzystać sezonowe warzywa, a najlepiej sprawdzi się papryka, cukinia, pieczarki, pomidorki koktajlowe czy cebula.

Przygotuj:

  • dużą miskę,
  • patyczki do szaszłyków,
  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia.

Składniki:

  • Opakowanie mini pieczarek
  • Żółta papryka
  • Czerwona papryka
  • Cukinia
  • 3 cebule
  • Oliwa
  • Sól
  • Zioła prowansalskie
  • Ser Halloumi
  • Pomidorki koktajlowe

Przygotowanie dania:

  1. Paprykę pokój w dużą kostkę, to samo zrób z cebulą i cukinią.
  2. Umyj dokładnie pieczarki.
  3. Wrzuć warzywa do miski, skrop oliwą i posyp obficie ziołami prowansalskimi, dodaj sól do smaku.
  4. Pokój w dużą kostkę ser halloumi.
  5. Nabij warzywa na patyczki w kolejności papryka żółta, cebula, pieczarka, ser halloumi, papryka czerwona, cukinia, pieczarka, pomidorek koktajlowy i powtórz aż warzywa ułożą się na całej długości patyczka.
  6. Ułóż na kratce grillowej, często przewracaj – warzywa powinny być opieczone, ale zostać chrupiące.
  7. Podawaj z ulubionym sosem – na przykład czosnkowym lub barbecue.
Szaszłyki z warzyw

Warzywa w ziołach na grilla

Możesz przygotować sałatkę z grillowanych warzyw, będzie szybka w przygotowaniu. Możesz do niej wykorzystać sezonowe warzywa. Najlepiej sprawdzi się kukurydza, cukinia, bakłażan, pieczarki oraz papryka.

Przygotuj:

  • Tackę na grilla,
  • Dużą miskę,
  • Ostry nóż,
  • Deskę do krojenia.

Składniki:

  • 2 papryki (zielona i żółta)
  • 2 cukinie
  • Bakłażan
  • Kolby mini kukurydzy
  • Opakowanie mini pieczarek
  • Zioła prowansalskie
  • Czosnek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Wędzona papryka

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie warzywa.
  2. Pokrój warzywa w duże kostki, jedynie został małe kolby kukurydzy i pieczarki.
  3. Przerzuć warzywa do miski, skrop oliwą i wymieszaj ze szczyptą soli, łyżeczką wędzonej papryki, łyżeczką czosnku oraz ziołami prowansalskimi.
  4. Opiekaj warzywa ze wszystkich stron i często mieszaj.
  5. Warzywa będą gotowe, gdy będą lekko przyrumienione, ale jednocześnie jędrne i soczyste.
  6. Warzywa podawaj z ulubionym sosem.
Grillowane warzywa

Zobacz także:  Poznaj prosty przepis na wielkanocny sos tatarski!

Faszerowane warzywa

Na grillu można przygotować również faszerowane warzywa. Można do tego wykorzystać pomidory, pieczarki, paprykę, bakłażana i cukinię. Za farsz może posłużyć ryż, kasza, orzechy i sery. Podajemy przepis na faszerowaną cukinię, która łatwo przygotować na grillu.

Przygotuj:

  • Tackę na grilla,
  • Deskę do krojenia
  • Ostry nóż.

Składniki:

  • 4 cukinie,
  • 10 czarnych oliwek,
  • Garść szpinaku,
  • Worek ryżu,
  • Kilka plastrów żółtego sera,
  • Olej rzepakowy,
  • Słodka papryka,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oregano,
  • Bazylia.

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Umyj dokładnie wszystkie warzywa.
  3. Przekrój cukinię wzdłuż, posyp solą i odstaw na czas przygotowania kolejnych warzyw - powinna puścić wodę.
  4. Pokrój oliwki, możesz również pokroić szpinak na mniejsze kawałki.
  5. Wymieszaj oliwę z łyżeczką słodkiej papryki, bazylii, oregano oraz wsyp szczyptę soli i pieprzu.
  6. Osusz cukinię – bardzo ważne, żeby nie miała w sobie wody.
  7. Dokładnie posmaruj cukinię przygotowaną mieszanką przypraw i oleju.
  8. Na górę ułóż oliwki, szpinak i posyp obficie serem.
  9. Grilluj przez 20-30 minut w zależności od grubości cukinii.
  10. Podawaj z sosami lub sałatką.
Faszerowana cukinia

Zobacz także:  Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!