Jak przechowywać mandarynki, aby były dłużej świeże? Podpowiadamy
Chętnie sięgasz po mandarynki w zimowe dni? Sprawdź, jak należy je przechowywać, aby zachowały swoje walory smakowe i odżywcze przez dłuższy czas.

Świąteczny czas kojarzy nam się z zapachem mandarynek. Te apetyczne owoce są chętnie wykorzystywane do dekoracji świątecznych ciast i deserów. Możemy przygotować z nich także domowy odświeżacz powietrza. Wiele osób zastanawia się, jak przechowywać te owoce, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem jak najdłużej. Sprawdź, na co szczególnie warto zwrócić uwagę.
Jak przechowywać mandarynki?
W okresie świątecznym często kupujemy do domu większe zapasy mandarynek. Już na etapie wybierania owoców, warto zwrócić uwagę na to, aby nie były zbyt miękkie. Nie powinny mieć również przebarwień na skórce. Wtedy istnieje większe ryzyko, że szybko ulegną zepsuciu.
Aby mandarynki zachowały świeżość przez wiele dni, musimy zapewnić im odpowiednie warunki. Takie cytrusy należy przechowywać w niskich temperaturach. Lodówka będzie idealnym miejscem. Najlepiej ułożyć je w specjalnej szufladzie na owoce i spożyć w ciągu kilku dni. Obok nich warto ułożyć czystą gąbkę do mycia naczyń. Wchłonie ona nadmiar wilgoci i sprawi, że owoce nie będą tak szybko gniły.
Zobacz także: Masz ochotę na słodką przekąskę? Mandarynki w czekoladzie poprawią ci humor w zimowe dni
Właściwości zdrowotne mandarynek
Po mandarynki warto sięgać z kilku powodów. Te niepozorne owoce są bogate w witaminę C, która zapobiega różnym infekcjom. Poza tym znajdziemy w niej błonnik. Odpowiada on za szybsze trawienie pokarmów i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Regularne spożywanie mandarynek wpływa także pozytywnie na stan skóry, zapewniając jej młody i promienny wygląd.
Zobacz także: Wypij ten koktajl w grudniowy poranek. Wzmocni twoją odporność