Jak mrozić buraki? Wypróbuj ten prosty sposób w swojej kuchni
Czy można mrozić buraki? Odpowiedź brzmi: jak najbardziej. Sprawdź, jak to zrobić. Kluczowe jest to, aby zwrócić uwagę na pewien szczegół, jeszcze zanim przystąpimy do mrożenia tych warzyw.

Jednym z warzyw, które jesienią często goszczą na naszych stołach są buraki. Cenimy je w kuchni nie tylko ze względu na ich wyborny smak, ale też liczne właściwości zdrowotne. Z buraków możemy przyrządzić wiele znakomitych potraw. Czerwony barszcz, zapiekanka czy kopytka to dania, których koniecznie trzeba spróbować.
Poza tym z buraków warto przygotować różne ciasta i desery. Znakomicie sprawdzają się też jako składnik sałatek i zdrowych koktajli. Jeżeli kupiłeś sporą ilość tych warzyw i wiesz, że nie uda ci się wykorzystać wszystkim za jednym razem, możesz je bez problemu zamrozić. Cały proces zajmie ci dosłownie chwilę.
Jak mrozić buraki? To naprawdę łatwe
Zanim przystąpisz do mrożenia buraków, najpierw wybierz odpowiednie okazy. Do zamrażarki powinny trafić tylko najlepsze warzywa bez żadnych oznak zepsucia. Następnie dokładnie je obierz, wypłucz w wodzie i ułóż na czystym ręczniku, aby szybciej stały się suche.
Potem zadaj sobie pytanie- do czego w przyszłości chcesz je wykorzystać. Jeżeli po rozmrożeniu buraki trafią np. do sałatki czy zupy, już teraz najlepiej pokroić je w niedużą kostkę. Można również zamrozić je w formie plasterków – w takim wydaniu będziesz mógł je włożyć do piekarnika i przygotować z nich np. chrupiące chipsy w sam raz na długie, jesienne wieczory.
Pokrojone warzywa wystarczy rozłożyć równomiernie na blasze i włożyć do zamrażarki. Na koniec można je na chwilę wyjąć, przesypać do woreczków albo pojemników i ponownie umieścić w urządzeniu. W zamrażarce mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy.
Zobacz także: Dodaj to do gotujących się buraków. Będą miały piękny kolor
Jakie właściwości mają buraki?
Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Nic dziwnego, że tak często goszczą w naszej kuchni w postaci różnych dań obiadowych i nie tylko. Zawierają wiele witamin i minerałów, który mają pozytywny wpływ na organizm. Spożywanie buraków wspomaga pracę układu krwionośnego. Ich jedzenie jest zalecane osobom chorującym na anemię.
Poza tym zawarte w nich przeciwutleniacze hamują działanie wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia się organizmu. Jesienią warto sięgać po sok z tych warzyw, który nie tylko wzmacnia odporność, ale też pomaga oczyścić wątrobę z nadmiaru toksyn.
- Jak przygotować zakwas buraczany? Poznaj najlepszy przepis
- Jakie przetwory zrobić z buraków? Podpowiadamy
- Przepis na smażone buraki. Podpowiadamy, jak je zrobić krok po kroku
Co jeść w październiku? Postaw na sezonowe produkty [GALERIA]
