Tortilla to prawdziwy klasyk! Poznaj przepis na ciasto na tortillę. Jest to naprawdę proste!
Tortilla to pomysł na pyszny obiad! Można ją podać na wiele sposobów. A jak przygotować samodzielnie odpowiednie ciasto na domowe placki tortilli?

Tortilla to chyba jedno z najpopularniejszych dań na świecie! W domach przygotowujemy ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej.
To płaski, okrągły placek, który wykonuje się z mąki kukurydzianej lub mąki pszennej. Najczęściej tortilla jest bazą dla innych potraw, ale Meksykanie traktują ją również niczym chleb i moczą w różnego rodzaju dipach.
Można również przygotować specjalny sos do tortilli.
Tortillę można podać z mięsem mielonym, kurczakiem, łososiem czy warzywami. Można ją również zapiekać z dużą ilością sera.
W Meksyku tortillę przygotowuje się na specjalnych patelniach, ale mimo to bardzo łatwo odtworzyć ten przepis w domu. Jak zrobić tortillę? Sprawdź, jakie to łatwe!
Prosty przepis na domową tortillę
Przygotowując domową tortillę możesz być pewien, że będzie nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza niż jej sklepowa wersja! Sprawdź, jak zrobić pyszne placki!
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
- Przygotuj dużą miskę, następnie wymieszaj w niej mąkę, sól, olej i wodę.
- Zacznij ugniatać ciasto. Po 6 minutach powinno być już gotowe.
- Ciasto odstaw na blat i przykryj ściereczką. Odstaw na chwilę.
- Przygotowane ciasto podziel na 10 części.
- Blat lub stolnicę lekko podsyp mąką.
- Małe kulki rozpłaszcz w dłoniach, następnie rozwałkuj. Ciasto nie powinno być grube.
- Każdy placek smaż na rozgrzanej patelni przez niecałą minutę.
- Ważne, żeby nie przetrzymywać placków na patelni, bo wtedy staną się kruche i trudno będzie je nafaszerować.
Zobacz także: Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej. Jak zrobić je w domu?
Przepis na bezglutenową tortillę
Osoby, które są na diecie bezglutenowej wcale nie muszą rezygnować z jedzenia tortilli, a jedynie przygotować ich zdrowszą wersję. Takie tortille można jeść nawet na zimno. Sprawdź, jakie to łatwe!
Składniki:
- 3 szklanki mąki ryżowej
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka oregano - opcjonalnie
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę ryżową oraz oregano i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj olej i wlej szklankę wody.
- Całość zmiksuj mikserem na małych obrotach do połączenia się składników.
- Uwaga - jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej wody, a jeśli zbyt rzadkie - więcej mąki. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe.
- Na rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
Zobacz także: Paella to wizytówka kuchni hiszpańskiej! Sprawdź, jak łatwo zrobić ją w domu!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!