Obserwuj w Google News

Tortilla to prawdziwy klasyk! Poznaj przepis na ciasto na tortillę. Jest to naprawdę proste!

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
25.06.2019 12:02
Zareaguj Reakcja

Tortilla to pomysł na pyszny obiad! Można ją podać na wiele sposobów. A jak przygotować samodzielnie odpowiednie ciasto na domowe placki tortilli?

Tortilla
fot. Shutterstock

Tortilla to chyba jedno z najpopularniejszych dań na świecie! W domach przygotowujemy ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej

To płaski, okrągły placek, który wykonuje się z mąki kukurydzianej lub mąki pszennej. Najczęściej tortilla jest bazą dla innych potraw, ale Meksykanie traktują ją również niczym chleb i moczą w różnego rodzaju dipach.

Można również przygotować specjalny  sos do tortilli

Tortillę można podać z mięsem mielonym, kurczakiem, łososiem czy warzywami. Można ją również zapiekać z dużą ilością sera.

W Meksyku tortillę przygotowuje się na specjalnych patelniach, ale mimo to bardzo łatwo odtworzyć ten przepis w domu. Jak zrobić tortillę? Sprawdź, jakie to łatwe!

Redakcja poleca

Prosty przepis na domową tortillę

Przygotowując domową tortillę możesz być pewien, że będzie nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza niż jej sklepowa wersja! Sprawdź, jak zrobić pyszne placki!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dużą miskę, następnie wymieszaj w niej mąkę, sól, olej i wodę.
  2. Zacznij ugniatać ciasto. Po 6 minutach powinno być już gotowe.
  3. Ciasto odstaw na blat i przykryj ściereczką. Odstaw na chwilę.
  4. Przygotowane ciasto podziel na 10 części. 
  5. Blat lub stolnicę lekko podsyp mąką.
  6. Małe kulki rozpłaszcz w dłoniach, następnie rozwałkuj. Ciasto nie powinno być grube. 
  7. Każdy placek smaż na rozgrzanej patelni przez niecałą minutę.
  8. Ważne, żeby nie przetrzymywać placków na patelni, bo wtedy staną się kruche i trudno będzie je nafaszerować. 

Zobacz także:  Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni teksańsko-meksykańskiej. Jak zrobić je w domu?

Przepis na bezglutenową tortillę

Osoby, które są na diecie bezglutenowej wcale nie muszą rezygnować z jedzenia tortilli, a jedynie przygotować ich zdrowszą wersję. Takie tortille można jeść nawet na zimno. Sprawdź, jakie to łatwe!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki ryżowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oregano - opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę ryżową oraz oregano i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj olej i wlej szklankę wody.
  3. Całość zmiksuj mikserem na małych obrotach do połączenia się składników.
  4. Uwaga - jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej wody, a jeśli zbyt rzadkie - więcej mąki. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto naleśnikowe.
  5. Na rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta. 
  6. Smaż z obu stron na złoty kolor. 

Zobacz także:  Paella to wizytówka kuchni hiszpańskiej! Sprawdź, jak łatwo zrobić ją w domu!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!