Tom yam przygotujesz w domu. Poznaj przepis na pyszną tajską zupę z krewetkami!
Tom yam to jedna z najpopularniejszych tajskich zup, którą bez problemu przygotujesz w domu! Ja kto zrobić?

Tom yam zyskało popularność na całym świecie, ale warto wiedzieć, że to danie pochodzi z Tajlandii. Ta zupa charakteryzuje się tym, że jest naprawdę ostra, chociaż w smaku delikatna.
Tom yam przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu i wody. Przeważnie podaje się ją z krewetkami lub kurczakiem. W zupie powinny się jeszcze znaleźć grzyby.
Tom yum doprawia się trawą cytrynową, chilli czy mlekiem kokosowym.
Jak przygotować zupę tom yam w domu? Jest to niezwykle proste!
Łatwy przepis na aromatyczną zupę tom yam
Zupa tom yam jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ważne, żeby odpowiednią ją przyprawić - dzięki temu uda się nam uzyskać charakterystyczny słodko-ostry smak.
Składniki:
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki pasty tom yam
- 200 g krewetek
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 1 limonka
- 4 grzyby shitake
- 3 łyżki brązowego cukru
- kawałek imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- Świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Szalotkę, chilli oraz czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce.
- W dużym garnku podgrzej wodę, dodaj cukier, i pokrojone grzyby shitake. Podgrzewaj.
- W tym samym czasie na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, czosnek, imbir i chilli.
- Podsmażone składniki dodaj do wody.
- Do zupy dodaj oczyszczone krewetki.
- Następnie pomidory, pastę tom yam, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sos rybny.
- Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Zupę podawaj z kolendrą.
Zobacz także: Udon - jak go wykorzystać w kuchni? Kilka sprawdzonych przepisów!
Przepis na tajską zupę tom yam
Tajską zupę tom yam przygotujesz w niecałe pół godziny! Najczęściej podaje się ją z krewetkami, jednak w tym przepisie wykorzystamy kurczaka. Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- 1 litr wody lub bulionu warzywnego
- 2 piersi z kurczaka
- 3 łyżki pasty tom yam
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 4 duże pomidory
- 1 nieduży kawałek imbiru
- 1 cebula
- 2 kapusty pak choi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonej tajskiej bazylii
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w podłużne paski.
- Następnie w miseczce zrób marynatę - sos sojowy wymieszaj z ostrą papryką i tajską bazylią.
- Zamarynuj kurczaka i odstaw na chwilę.
- Cebulę posiekaj drobno.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż na złoto.
- W dużym garnku rozgrzej wodę i dodaj pastę tom yam.
- Następnie dodaj kurczaka.
- Pak choi podziel na liście, a pomidory pokrój w małą kosteczkę.
- Dodaj mleko kokosowe i gotuj dalej.
- Po 15 minutach ściągnij zupę z ognia.
- Podawaj zupę z kolendrą.
Zobacz także: Aromatyczne curry to pyszny obiad. Sprawdź, jak przygotować to danie!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!