Obserwuj w Google News

Tom yam przygotujesz w domu. Poznaj przepis na pyszną tajską zupę z krewetkami!

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
18.06.2019 09:25
Zareaguj Reakcja

Tom yam to jedna z najpopularniejszych tajskich zup, którą bez problemu przygotujesz w domu! Ja kto zrobić?

tom yam
fot. Shutterstock

Tom yam zyskało popularność na całym świecie, ale warto wiedzieć, że to danie pochodzi z Tajlandii. Ta zupa charakteryzuje się tym, że jest naprawdę ostra, chociaż w smaku delikatna.

Tom yam przygotowuje się na bazie warzywnego bulionu i wody. Przeważnie podaje się ją z krewetkami lub kurczakiem. W zupie powinny się jeszcze znaleźć grzyby.

Tom yum doprawia się trawą cytrynową, chilli czy mlekiem kokosowym.

Jak przygotować zupę tom yam w domu? Jest to niezwykle proste!

Redakcja poleca

Łatwy przepis na aromatyczną zupę tom yam

Zupa tom yam jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ważne, żeby odpowiednią ją przyprawić - dzięki temu uda się nam uzyskać charakterystyczny słodko-ostry smak.

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki pasty tom yam
  • 200 g krewetek
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 1 limonka
  • 4 grzyby shitake
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Świeża kolendra do posypania

Przygotowanie:

  1. Szalotkę, chilli oraz czosnek drobno posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce.
  2. W dużym garnku podgrzej wodę, dodaj cukier, i pokrojone grzyby shitake. Podgrzewaj.
  3. W tym samym czasie na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, czosnek, imbir i chilli.
  4. Podsmażone składniki dodaj do wody.
  5. Do zupy dodaj oczyszczone krewetki.
  6. Następnie pomidory, pastę tom yam, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sos rybny.
  7. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  8. Zupę podawaj z kolendrą.

Zobacz także:  Udon - jak go wykorzystać w kuchni? Kilka sprawdzonych przepisów!

Przepis na tajską zupę tom yam

Tajską zupę tom yam przygotujesz w niecałe pół godziny! Najczęściej podaje się ją z krewetkami, jednak w tym przepisie wykorzystamy kurczaka. Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1 litr wody lub bulionu warzywnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki pasty tom yam
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 duże pomidory
  • 1 nieduży kawałek imbiru
  • 1 cebula
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej tajskiej bazylii

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, oczyść i pokrój w podłużne paski.
  2. Następnie w miseczce zrób marynatę - sos sojowy wymieszaj z ostrą papryką i tajską bazylią.
  3. Zamarynuj kurczaka i odstaw na chwilę.
  4. Cebulę posiekaj drobno.
  5. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż na złoto.
  6. W dużym garnku rozgrzej wodę i dodaj pastę tom yam.
  7. Następnie dodaj kurczaka.
  8. Pak choi podziel na liście, a pomidory pokrój w małą kosteczkę.
  9. Dodaj mleko kokosowe i gotuj dalej.
  10. Po 15 minutach ściągnij zupę z ognia.
  11. Podawaj zupę z kolendrą.

Zobacz także: Aromatyczne curry to pyszny obiad. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!