Obserwuj w Google News

Jak mrozić szpinak? Oto sprawdzony sposób

2 min. czytania
22.06.2023 14:49
Zareaguj Reakcja

Wiele osób na widok szpinaku reaguje grymasem na twarzy. Są też i tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez niego swojej kuchni. Jeżeli jesteś w tej drugiej grupie, z pewnością przyda ci się ten prosty trik na mrożenie tego warzywa.

łatwy sposób na mrożenie szpinaku
fot. Shutterstock

Szpinak ma wiele zastosowań kulinarnych. Można przygotować z niego zdrowe, pożywne sałatki. Sprawdza się również jako składnik zielonych koktajli i sosów. Poza tym doskonale smakuje serwowany w duecie z makaronem. Niestety minusem tego warzywa jest to, że bardzo szybko więdnie, przez co wygląda mało apetycznie.

Nadmiar szpinaku możemy włożyć do lodówki. Wówczas najlepiej spożyć go w ciągu kilku dni. Jeżeli będziesz chciał go jednak wykorzystać w późniejszym czasie, możesz wypróbować też inne pomysły na jego przechowywanie. Wiele osób mrozi szpinak, który służy im później jako dodatek do różnych potraw. Warto to zrobić tym łatwym sposobem.

Redakcja poleca

Jak zamrozić szpinak? Oto prosty trik

Zanim zabierzesz się za mrożenie szpinaku, wszystkie liście należy dokładnie opłukać w zimnej wodzie i pozostawić do wyschnięcia. Najlepiej ułożyć je na ręczniku papierowym, który pochłonie nadmiar wilgoci. Warto zaopatrzyć się również w niewielkie foremki na kostki lodu o niedużych rozmiarach.

Kiedy szpinak nie będzie już zbyt wilgotny, należy podzielić go na mniejsze porcje i następnie umieścić w foremkach. Na koniec całość wystarczy włożyć do zamrażarki. Szpinak w takim wydaniu może ci się potem przydać podczas przyrządzania różnych sosów czy zup. Niektórzy dodatkowo go blendują, co pozwala uzyskać im estetyczne, jednolite kostki, które później sprawdzą się np. jako składnik koktajli.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na pyszne danie? Ten omlet ze szpinakiem smakuje wybornie

Właściwości szpinaku

Szpinak ma liczne walory zdrowotne, w związku z czym warto uwzględnić go w swoim jadłospisie. Zawiera sporo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Znajdziemy w nim też błonnik pokarmowy, który przyspiesza trawienie. Jedzenie szpinaku pomaga również uzupełnić niedobory żelaza i kwasu foliowego. Ze względu na zawarte w nim szczawiany, na spożywanie tego produktu powinny jednak uważać osoby, u których występują m.in. choroby nerek.

Zobacz także: Tarta ze szpinakiem - 5 szybkich pomysłów na prosty obiad

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock