To idealny wakacyjny obiad. Chłodnik z awokado jest lekki i pożywny
Gdy żar leje się z nieba, nie mamy ochoty na gorące zupy. Znacznie chętniej wybieramy zimne przekąski. Chłodniki to doskonała opcja na lato. Są sycące, zdrowe i pożywne. Nie masz pomysłu na lekki wakacyjny obiad? Przedstawiamy przepis Ani Starmach na chłodnik z awokado. To danie, które sprosta wymaganiom nawet najbardziej surowych domowników.

Chłodniki latem cieszą się szczególną popularnością – często goszczą w polskich domach, zastępując tradycyjne zupy. Nic dziwnego, chłodnik to syta i zdrowa potrawa, wykonana z owoców lub warzyw. Powinna być podawana schłodzona do około 14 st. Celsjusza – wówczas smakuje bowiem najlepiej.
Chłodnik przygotowuje się najczęściej na bazie zsiadłego mleka lub kwaśnej śmietany. Można jednak zastąpić te produkty również jogurtem naturalnym lub kefirem. Zdecydowanie największą popularnością cieszy się chłodnik z botwiny i buraków. Tradycyjnie powinien być podawany ze świeżym ogórkiem, jajkiem ugotowanym na twardo i świeżymi ziołami, które zapewniają potrawie odpowiedni aromat.
Chłodnik z awokado. Ania Starmach mówi, jak go przygotować
Chłodnik możemy jednak przyrządzić także z innych składników – podstawą naszego dania nie muszą być buraki oraz botwinka. Ania Starmach – jurorka kulinarnych talent show „MasterChef” i „MasterChef Junior” – zdradziła internautom swój przepis na idealny chłodnik. Ekspertka na autorskim blogu wytłumaczyła, jak wykonać zupę na zimno z awokado w roli głównej. – To smakowite danie na gorące dni – połączenie niezwykle apetyczne – zaznaczyła.
Zobacz również: Jak szybko oczyścić kurki? Katarzyna Bosacka zdradza przydatny sposób
Co będzie nam potrzebne do chłodnika z awokado Ani Starmach? Oto lista składników:
- 1 dojrzałe miękkie awokado,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ogórek,
- 6 rzodkiewek,
- kilka liści mięty,
- 1 łyżeczka koperku,
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 kromki razowego chleba.
Specjalistka nie pozostawiła swoich fanów bez dokładnej instrukcji. Zaznaczyła, że na początku należy obrać awokado oraz ogródka. Następnie w blenderze kielichowym powinniśmy zmiksować: awokado, jogurt, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz połowę ogórka. Powstałą masę solimy.
Później rzodkiewkę oraz pozostałą część ogórka kroimy w grubą kostkę. Z chlebem razowym robimy dokładnie to samo. Pokrojone kromki kropimy oliwą i przypiekamy na patelni.
Następnie pozostaje nam już tylko połączyć to, co powstało. – Chłodnik przelej do miseczek, dodaj rzodkiewkę, ogórka, świeżo zmielony pieprz, kilka kropli oliwy oraz grzanki i koperek – zaznacza Ania Starmach.
- Ewa Wachowicz podaje przepis na tartę z malinami. To ciasto umili ci letnie dni
- Te owoce mają najwięcej wody. Idealna, wakacyjna przekąska
- To "koktajl dla pięknej cery". Dietetyczka zdradza przepis
Tego nie pij podczas upału. Możesz się odwodnić
