Obserwuj w Google News

Widzisz popękany lukier na pączku? Nigdy go nie kupuj

2 min. czytania
06.02.2023 10:18
Zareaguj Reakcja

Tłusty czwartek przed nami. Już za kilka dni wiele osób uda się do cukierni czy supermarketu, aby wybrać swojego ulubionego pączka. Jeżeli chcemy mieć pewność, że smakołyk jest świeży i pyszny, warto zwrócić uwagę na znajdujący się na nim lukier. 

Pączki na tłusty czwartek
fot. Lukasz Gdak/East News

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami - w 2023 roku ulubione święto wszystkich łasuchów przypada na 16 lutego. W tym dniu cukiernie, supermarkety czy mniejsze sklepy spożywcze będą oferować swoim klientom faworki oraz szeroki wybór pączków o różnych nadzieniach. Jak wybrać tego najlepszego? Otóż przy zakupie pączka warto zwrócić uwagę na jeden szczegół. Chodzi tu o lukier.

Zobacz także:  Przepis na pączki z serka homogenizowanego. Przygotujesz je w 5 minut!

Popękany lukier na pączku - co to oznacza?

Pączki mogą być bardzo różne. Z nadzieniem, bez nadzienia, z dziurką czy bez dziurki. Nas dzisiaj będzie interesować jednak głównie ich posypka. Najczęściej te smakołyki dostępne są z cukrem pudrem lub z lukrem. Mało kto wie, ale właśnie patrząc na tę posypkę, można dowiedzieć się, czy pączek jest świeży i smaczny. 

Redakcja poleca

Niektóre pączki sprzedawane w sklepach mają popękany lukier. Jak podaje Wirtualna Polska Kobieta, to zły znak. Takich smakołyków lepiej nie kupować. Dlaczego? Powodów, dla których lukier nie trzyma się pączka, może być kilka.

Po pierwsze może to oznaczać, że przysmak w trakcie transportu był czymś przygnieciony. Innym powodem jest nieodpowiednie dobranie proporcji składników, z których przygotowywany był lukier lub wykorzystanie produktów słabej jakości. Ponadto może to też świadczyć o tym, że do posypki dodano substancję zapobiegającą zbrylaniu się masy. Popękany czy odpadający lukier niekiedy oznacza również, że nakładano go na jeszcze gorącego pączka (wypiek powinien być wystudzony). Tego typu praktyki stosują m.in. producenci, którym zależy przede wszystkim na ilości, a nie jakości sprzedawanych produktów. 

Jak zrobić lukier do pączków?

Zarówno pączki, jak i lukier do nich, można zrobić samodzielnie. W jaki sposób? To bardzo proste. Do przygotowania posypki potrzebne są jedynie dwa składniki - cukier puder (1 szklanka) oraz sok z cytryny (1 łyżka) lub woda (1 łyżka). 

Zobacz także:  Jak łatwo wycisnąć sok z cytryny? To sekret kucharzy

Na początku cukier puder trzeba przesiać przez sitko i wsypać do miski. Następnie stopniowo dodajemy wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki dokładnie ucieramy, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli lukier wyszedł nam za rzadki, możemy dodać odrobinę cukru pudru. Z kolei, jeśli jest za gęsty, dolejmy trochę soku z cytryny lub wody.

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl