Najlepszy lukier do pączków. Wystarczy, że dodasz ten składnik
Tłusty czwartek 2023 zbliża się wielkimi krokami. W tym roku ulubione święto wszystkich łasuchów będziemy obchodzić 16 lutego. Pozostało już niewiele czasu, by dobrze się przygotować: zaplanować zakupy i znaleźć przepisy, które umożliwią nam wykonanie słodkości. Dziś przedstawiamy recepturę na słodki i idealnie lepki lukier. Polane nim pączki stają się jeszcze pyszniejsze. To magia jednego ze składników.

Tłusty czwartek to święto, na które wiele osób czeka z wytęsknieniem. W tym dniu możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się słodkimi przekąskami. Na polskich stołach królują wtedy pączki. Największą popularnością cieszą się te tradycyjne: wypełnione konfiturą różaną i polane słodkim lukrem.
Tłusty czwartek 2023: Przygotowujesz pączki? Nie zapominaj o polewie
Przed tłustym czwartkiem wiele mówi i pisze się o tym, jak usmażyć pączki idealne – okrągłe, pulchne, miękkie i koniecznie z białą obrączką wokół. Zajęci poszukiwaniem receptury na ciasto, często zapominamy, że bardzo ważny jest także lukier. Bez tej słodkiej, przyjemnie lepkiej i rozpływającej się w ustach polewy deser jest niekompletny.
Przyrządzenie idealnej polewy na pączki jest sztuką. Jeśli połączymy składniki w nieodpowiednich proporcjach lukier będzie za rzadki i spłynie z ciasta zaraz po nałożeniu. Jak zatem wykonać lukier idealny? Śpieszymy z odpowiedzią. Ten magiczny składnik załatwia sprawę.
Zobacz również: Widzisz popękany lukier na pączku? Nigdy go nie kupuj
Tłusty czwartek 2023: Tak wykonasz lukier idealny
Jak wykonać lukier na pączki? Podstawowy przepis mówi, by cukier puder wsypać do dużej miski i dodać do niego wodę lub, jeśli chcemy aby polewa miała lekko cytrusowy smak, sok z cytryny. Te składniki powinniśmy energicznie mieszać za pomocą drewnianej łyżki aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Jeśli jednak chcemy mieć pewność, że lukier będzie odpowiednio elastyczny i lepki, powinniśmy dodać do niego jeszcze jeden bardzo ważny składnik. Chodzi o surowe białko. Ten dodatek sprawi, że polewa do pączków uzyska klarowny, perłowy kolor i będzie „trzymać” się ciasta.
WAŻNE: Pamiętajmy o sparzeniu jajka wrzątkiem, przed dodaniem białka do masy cukrowej! W ten sposób oczyścimy je z ewentualnych pałeczek salmonelli, które po rozbiciu skorupki mogłyby dostać się do środka.