Obserwuj w Google News

Tiramisu to naprawdę łatwy deser. Wypróbuj dwa sprawdzone przepisy!

2 min. czytania
05.06.2020 12:54
Zareaguj Reakcja

Tiramisu to prawdziwy klasyk wśród deserów. Mocno kawowy, z aksamitnym kremem, puszystymi biszkoptami, do tego obficie posypany kakao! Sprawdź, jak go przygotować.

Tiramisu
fot. Shutterstock

Tiramisu to włoski deser, który zyskał ogromną popularność na całym świecie. Być może to ze względu na prostotę tego ciasta, jego aromatyczny smak i kremową konsystencję.

A być może popularność tego deseru została zaklęta w jego nazwie? Warto wiedzieć, że tiramisu oznacza „popraw mi humor”.

Redakcja poleca

Tiramisu – bazowy przepis

Tiramisu składa się z warstwy biszkoptu, którą wcześniej należy nasączyć mocną kawą. Biszkopt łączy się z kremem mascarpone, żółtkami jaj, cukrem. Całość posypuje się obficie kakao lub startą czekoladą. Do tiramisu można również dodać likier.

Warto wspomnieć, ze Włosi często wybierają tiramisu na drugie śniadanie i zajadają się nim przy filiżance espresso.

Jak przygotować domowe tiramisu? Podpowiadamy!

Zobacz także:  Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie je kupić?

Przepis na łatwe i klasyczne tiramisu

Przygotowanie tiramisu z tego przepisu zajmuje niewiele czasu i nie jest pracochłonne. Sprawdź, jak zrobić włoskie tiramisu!

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek likieru amaretto
  • Kakao

Przygotowanie:

  1. Najważniejszym składnikiem tiramisu jest mocna kawa, dlatego należy zacząć od jej przygotowania.
  2. Następnie kawę przelej do miski i dodaj do niej likier.
  3. Jajka dokładnie wyszoruj i sparz. Następnie oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem, gdy się połączą, to dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i następnie powstałą pianę dodaj do masy z mascarpone.
  6. Następnie pojedynczo mocz krótko biszkopty w kawie.
  7. Biszkopty ułóż w prostokątnej foremce.
  8. Na biszkopty wylej trochę powstałej masy.
  9. Następnie na masie ułóż kolejne biszkopty.
  10. Przykryj masą i włóż do lodówki.

Ważne – tiramisu musi być dobrze schłodzone! Dlatego najlepiej zostawić je na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posyp obficie kakao.

Zobacz także:  Ciasto z truskawkami - 5 prostych przepisów, które przypadną ci do gustu

Mocno kakaowe tiramisu

Tiramisu idealnie łączy się z kakao. A gdyby tak dać go więcej? Najlepiej do każdej nakładanej warstwy serowej! Sprawdź, jak to zrobić.

Składniki:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 opakowania mascarpone
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek likieru ameretto
  • Kakao

Przygotowanie:

  1. Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia, następnie przelej ją do większej miski, dodaj likier i dokładnie wymieszaj.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Następnie utrzyj żółtka z cukrem.
  4. Dodaj mascarpone, ale miksuj krótko – jedynie do połączenia składników.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej.
  6. Mocz krótko biszkopty w kawie i ułóż je w prostokątnym naczyniu.
  7. Wyłóż na biszkopty masę serową.
  8. Posyp obficie kakao.
  9. Następnie ułóż kolejne biszkopty i przykryj masą serową, posyp ponownie kakao.
  10.  Góra deseru powinna być obficie otulona kakao.

Zostaw tiramisu na kilka godzin w lodówce – im bardziej schłodzone, tym smaczniejszy deser!

Zobacz także:  Ciasto z truskawkami i budyniem - szybkie i proste przepisy

Najpiękniejsze torty na imprezy, urodziny, komunię i wesele