Ten zimny sernik smakuje nieziemsko. Rozpływa się w ustach
Idealne, lekkie ciasto na lato? Zimny sernik, czyli wariacja na temat klasycznego przysmaku uwielbianego przez Polaków. Ten smakołyk świetnie sprawdzi się podczas spotkania rodzinnego. Nie wymaga pieczenia, a w dodatku uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli.

Sernik kojarzy się większości osób z ciepłym, parującym ciastem prosto z piekarnika. Nie wszyscy wiedzą jednak, że jego pyszną wersję można przygotować na zimno. To smakowite ciasto znakomicie nadaje się do popołudniowej kawy i herbaty. Zimny sernik potrafi zachęcić do konsumpcji nawet osoby, które nie przepadają za słodyczami.
Ten zimny sernik smakuje nieziemsko. Oto jego składniki
Założenie jest proste: zimny sernik ma być lekki, szybki w przygotowaniu i przede wszystkim przepyszny. Można zrobić go również w wersji dla osób chorujących na cukrzycę: wystarczy, że zamienimy cukier na ksylitol. Oto składniki, których potrzebujemy do stworzenia tego smakołyku:
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki żelatyny
- ½ szklanki wody
- 20 dag masła
- ¾ szklanki cukru (opcjonalnie ksylitolu w wersji dla diabetyków)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- ½ kg sera homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego)
- 2 galaretki
- paczka herbatników
Zobacz także: Robert Makłowicz zdradza przepis na sernik. Do wypieku dodaje tajny składnik
Prosty przepis na zimny sernik. Twoja rodzina pokocha ten przysmak
Skoro zaopatrzyliśmy się już we wszystkie niezbędne składniki – czas przystąpić do akcji. Najpierw należy przygotować okrągłą formę i wyłożyć ją folią aluminiową, a dno formy pokryć herbatnikami. Następnie zagotowujemy 1 szklankę mleka, a 4 łyżki stołowe żelatyny namaczamy w ½ szklanki zimnej wody. Gdy żelatyna spęcznieje, wlewamy ją do ciepłego mleka, mieszamy aż do rozpuszczenia i lekko schładzamy. 20 dag masła ucieramy z ¾ szklanki cukru, całym jajkiem i 2 żółtkami. Bardzo dokładnie mieszamy utartą masę łyżką z ½ kg sera homogenizowanego i łączymy z żelatyną. Jeśli używamy serka waniliowego, możemy dodać trochę mniej cukru, niż w przepisie. Najlepiej dodawać zimne serki wyciągnięte prosto z lodówki, wtedy masa szybciej gęstnieje. Uwaga: jeżeli mamy ochotę na zimny sernik w dwóch kolorach, możemy wymieszać część masy serowej z kakao.
Tężejącą całość umieszczamy w formie i wkładamy do lodówki. Przygotowujemy wybraną galaretkę (można dodać do niej trochę mniej wody, niż w przepisie na opakowaniu). Kiedy masa sernikowa stężeje na dobre, zalewamy ją tężejącą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki. Warto pamiętać, by galaretka nie była zbyt płynna, bo wówczas przecieknie na dno.
Zimny sernik wyjmujemy na stół w momencie, w którym wszystko w pełni stężeje. Teraz pozostaje już tylko przygotować kawę i delektować się znakomitym smakiem!
- Przepis na jagodzianki siostry Anastazji. Co za niebiański smak!
- Muffiny z wiśniami to wakacyjny przysmak. Ten przepis jest hitem na TikToku
- Przepis na proste ciasto jogurtowe. To klasyczny deser kuchni francuskiej
RadioZET.pl