Obserwuj w Google News

Przygotuj smażony bób w mgnieniu oka. Jest przepyszny!

2 min. czytania
23.06.2023 11:21
Zareaguj Reakcja

Sezon na bób trwa w najlepsze! Zazwyczaj jemy to pożywne warzywo strączkowe w gotowanej formie. Nie wszyscy wiedzą jednak, że można przygotować je w inny sposób. Oto przepis na pyszny, smażony bób prosto z patelni.

Smażony bób to pyszna, letnia przekąska.
fot. Marta Maziar/Shutterstock

Idealny dla wegetarian, wegan, osób na diecie bezglutenowej lub po prostu smakoszy. Smażony bób o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce to znakomity pomysł na ciekawy dodatek do obiadu lub przekąskę przygotowaną na letnią imprezę w gronie znajomych. Ten przysmak jest naprawdę łatwy do zrobienia i szykuje się go błyskawicznie. Przepis upowszechnił portal beszamel.se.pl.

Redakcja poleca

Smażony bób – jakich składników potrzebujemy?

Jeżeli chcemy przygotować smażony bób, musimy zaopatrzyć się w kilka składników. Stworzymy dzięki nim zdrową, sezonową przegryzkę, której wykonanie zajmie nam jedynie pół godziny. Do jej „wyczarowania” wystarczy kilogram bobu, pęczek koperku, sól oraz olej lub inny tłuszcz. Przyda się również głębokie naczynie do smażenia, a także papierowe ręczniki oraz nóż.

Należy pamiętać, że młody smażony bób smakuje zdecydowanie najlepiej – jego konsystencja jest wówczas kremowa i apetyczna. Jeżeli nabędziemy zatem w warzywniaku czy na targu warzywo, które jest starsze, musimy liczyć się z jego potencjalnie suchym miąższem.

Zobacz także:  Pokazuje, jak zrobić tofu z bobu. To przepis idealny na lato

Jak przygotować smażony bób?

Proces rozpoczynamy od krojenia kopru. Odcinamy jego łodygi i odkładamy do gotowania, a resztę bardzo drobno siekamy. Następnie przystępujemy do  gotowania bobu razem z uciętymi wcześniej łodygami. Ugotowane warzywo odsączamy i osuszamy. Uwaga – nie można go łuskać! Straci wtedy skórkę, która po usmażeniu przyjemnie chrupie.

Po ugotowaniu rozgrzewamy na głębokiej patelni olej lub inny tłuszcz do smażenia. Bób powinien trafić tam na 3 do 5 minut. Po usmażeniu odsączamy warzywo z nadmiaru tłuszczu – używamy w tym celu papierowych ręczników.

Smażony bób przekładamy do miseczki lub na talerz, doprawiamy solą i obsypujemy posiekanym koperkiem. Ostatnim krokiem jest zajadanie z apetytem – samodzielnie lub w towarzystwie znajomych podczas letniej imprezy!

Zobacz także: Jak wybrać świeży bób? Poznajcie sprawdzone sposoby

Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock

RadioZET.pl/beszamel.se.pl