Te cynamonki rozpływają się w ustach. Ania Starmach zdradza przepis
Jesień to pora roku, która przywodzi na myśl niezwykle apetyczne wypieki. Ogromną popularnością cieszą się cynamonki – słodkie wypieki w przypominającym muszlę ślimaka kształcie. Ten deser znakomicie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Jak go zrobić? Ania Starmach zdradza swoją sprawdzoną recepturę.

Cynamonki są kojarzone głównie jako aromatyczny, jesienny deser pochodzący z kuchni francuskiej. Wynika to przede wszystkim z użycia znanej i lubianej w chłodniejszych miesiącach przyprawy, czyli – oczywiście - cynamonu. Słodki wypiek z wykorzystaniem tego składnika cieszy się ogromną popularnością. Wiele osób korzysta z rodzinnych receptur. Naszą uwagę zwrócił natomiast przepis na cynamonki Ani Starmach. Ekspertka kulinarna opublikowała go jakiś czas temu na swoim blogu.
Przepis na cynamonki Ani Starmach. Oto potrzebne składniki
„Puszyste drożdżowe ciasto i słodkie, cynamonowe nadzienie – to moja ulubiona alternatywa, gdy nie mam pod ręką owoców do ciasta” – pisze na swojej stronie internetowej Ania Starmach. Autorka książek kucharskich i jurorka popularnego programu „MasterChef” opracowała własną recepturę, przewidującą przygotowanie 25 sztuk wypieku. Ten przepis na cynamonki wymaga użycia wszystkich poniższych składników. W co należy się zatem zaopatrzyć, by przygotować zarówno ciasto, jak i nadzienie?
Ciasto:
- 900 g mąki pszennej (typ 550)
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 45 g świeżych drożdży
- 370 ml ciepłego mleka
- jajka: 1 duże lub 2 małe
- łyżeczka mielonego kardamonu
Nadzienie:
- 120 g masła
- 120 g brązowego cukru
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
Ania Starmach przypomina, że wśród składników używanych na samym końcu powinno znaleźć się również roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek oraz cukier perlisty do posypania ich tuż przed umieszczeniem w piekarniku.
Zobacz także: Ewa Wachowicz zdradza przepis na szarlotkę w słoiku. To deser idealny na jesienne dni
Jak zrobić cynamonki Ani Starmach? Przepis krok po kroku
Receptura Ani Starmach rozdziela proces na dwa etapy: przygotowanie ciasta oraz stworzenie nadzienia. Ciasto szykujemy poprzez wymieszanie drożdży z cukrem oraz dodanie 4 łyżek ciepłego mleka i 2 łyżek mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. W czasie, w którym ciasto rośnie, podgrzewamy mleko, rozpuszczamy masło i mieszamy mąkę z kardamonem. Ciasto wyrabiamy z pomocą robota kuchennego na wolnych obrotach przez mniej więcej 8 minut; do wyrośniętego zaczynu dodajemy wówczas stopniowo mleko, masło, jajka i mąkę. Po całkowitym wyrobieniu ciasta odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (może być to np. okolica kaloryfera). Następnie przepis na cynamonki przewiduje stworzenie nadzienia: wszystkie składniki należy ucierać aż do uzyskania bardzo puszystej konsystencji.
Później przystępujemy do ostatniej czynności - tworzenia „ślimaczków”. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy każdą z nich na kształt prostokąta. Smarujemy je cynamonowym nadzieniem, zwijamy i kroimy na krążki. Wszystkie bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, po czym smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem perlistym. Cynamonki powinny piec się po 8-10 sztuk w temperaturze 200 stopni w programie góra-dół.
- Przepis na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Idealna propozycja na jesienne śniadanie
- To ciasto z kruszonką jest idealne do kawy. Ania Starmach zdradza, jak je zrobić
- To ciasto przygotujesz bez użycia piekarnika. Wystarczy ci patelnia
5 przypraw o działaniu rozgrzewającym. Warto mieć je w kuchni podczas jesiennych dni [GALERIA]
