Obserwuj w Google News

Ania Starmach zdradza przepis na jesienny deser. "Kuszące połączenie śliwek i gorzkiej czekolady"

2 min. czytania
13.09.2023 10:59
Zareaguj Reakcja

Sezon na śliwki węgierki trwa w najlepsze. Jesteś ich wielkim miłośnikiem? Sprawdź, jak przyrządzić wyśmienity deser z dodatkiem tych owoców według receptury opublikowanej przez Anię Starmach.

Przepis na deser czekoladowo-śliwkowy od Ani Starmach
fot. Damian KLAMKA/East News/Shutterstock

Wrzesień to niezwykle intensywny czas w naszych kuchniach. O tej porze roku są one pełne różnych sezonowych warzyw i owoców, z których możemy przyrządzić wiele znakomitych dań czy deserów. Jednym z przysmaków, którymi chętnie zajadamy się podczas jesiennych dni są śliwki węgierki. Ich soczysty miąższ i słodkawy smak z lekko kwaskowatą nutą sprawia, że wręcz trudno im się oprzeć.

Takie śliwki chętnie spożywamy nie tylko w formie samodzielnej przekąski. Mogą być także idealnym dodatkiem do różnych deserów. Łatwą recepturą na taki przysmak podzieliła się na swoim blogu Ania Starmach. Wyborna kombinacja czekolady i śliwek z pewnością osłodzi ci każdy jesienny dzień.

Redakcja poleca

Ten deser czekoladowo-śliwkowy to poezja smaku. Ania Starmach podaje recepturę

Jeżeli jesteś ogromnym fanem różnych owocowych deserów, to prawdopodobnie i ten skradnie twoje serce. To połączenie idealnie sprawdzi się, gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego w domu czy w pracy. Z łatwością przyrządzisz go bez większego doświadczenia w kuchni.

SKŁADNIKI:

  • 300 g śliwek węgierek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Śliwki kroimy oraz pozbywamy się z nich pestek.
  2. Dodajemy do nich cukier i całość delikatnie mieszamy.
  3. Owoce smażymy w rondelku o grubym dnie przez godzinę.
  4. Wszystko miksujemy i podgrzewamy. Dodajemy czekoladę i po rozpuszczeniu dokładnie mieszamy.
  5. Deser przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki, aby się schłodził.

Zobacz także: Jak mrozić śliwki? Wypróbuj ten sposób

Jakie właściwości mają śliwki węgierki?

Śliwki węgierki to odmiana, którą warto uwzględnić w swoim jesiennym menu z kilku powodów. Owoce te pomagają regulować pracę układu trawiennego dzięki dużej zawartości błonnika. Są doskonałym naturalnym środkiem na zaparcia. Poza tym wpływają na poprawę apetytu. Śliwki wykazują również działanie antyoksydacyjne. W dodatku zawarty w nich potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Nie przegap
Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio