Obserwuj w Google News

Tarta ze szparagami i serem. Sposób na pyszne danie wegetariańskie!

2 min. czytania
05.05.2020 14:51
Zareaguj Reakcja

Sezon na szparagi kwitnie! Z tego pysznego warzywa można wyczarować wiele pomysłowych i zdrowych dań. Przedstawiamy wam przepis na tartę ze szparagami.

Tarta ze szparagami
fot. Shutterstock

Szukasz pomysłu na danie ze szparagami? Tarta ze szparagami to danie idealne dla osób na  diecie wegetariańskiej. Składa się ona z 2 głównych części - ciasta oraz nadzienia. Doskonale nadaje się na przekąskę, lekki obiad lub kolację. Podpowiadamy, jak przygotować tartę ze szparagami krok po kroku. 

Redakcja poleca

Tarta ze szparagami - składniki

Tarta ze szparagami z naszego przepisu starczy na 5 porcji. Zrobienie jej nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy robisz wszystko według naszej instrukcji. Aby ją przygotować, potrzebne ci będą:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła (+ reszta do natarcia formy, razem to kostka)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g fasoli do obciążenia podczas pieczenia wstępnego
  • 2 średnie pęczki szparagów lub trochę mniej
  • 5 jajek
  • 600 ml śmietany 18%
  • 300 g cheddara w jednym kawałku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Zobacz także: Z grilla, na parze, a może klasyczne? Szparagi są bardzo zdrowe i pyszne!

Tarta ze szparagami - sposób przygotowania

Na początku przesiej mąkę do miski. Pokrój masło na drobne kawałki i dodaj je do mąki. Następnie wsyp sól i rozgniataj. Dodaj jajka i wyrabiaj ciasto. Gdy uda ci się uformować z niego kulę, zwiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Formę wysmaruj masłem, a ciasto rozwałkuj tak, aby miało grubość około pół centymetra. Następnie włóż ciasto do formy, nakłuj je widelcem i piecz przed 15 minut. Po wyjęciu ciasta przejdź do przygotowania nadzienia.

Roztrzep w misce jajka, dodaj przyprawy oraz śmietanę. Następnie umyj szparagi, odłam z nich końce, a łodygę pokrój w ukośne plasterki. Dodaj szparagi do przygotowanej masy.

Później pokrój ser w kostkę i dodaj do masy. Następnie całość wymieszaj i przelej do formy, w której znajduje się już upieczone ciasto. Na koniec piecz tartę ze szparagami w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Gotowe!

Poznaj też przepisy na  warzywa z grillazupę krem z białych warzyw oraz  zapiekankę z cukinii.

Zobacz także: 4 szybkie przepisy na makaron ze szparagami. Która odsłona zdobędzie twoje serce?

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Wyglądasz tak, jak jesz. Te produkty naprawdę wpływają na wygląd naszej cery