Nie masz pomysłu na pyszny deser? Koniecznie wypróbuj przepis na tartę ze śliwkami!
Tarta ze śliwkami to pyszny deser, który nie wymaga dużego budżetu i poświecenia ogromnej ilości czasu. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na tartę z śliwkami!

Tartę ze śliwkami można przygotować w sposób tradycyjny, ale można też ją przyrządzić w mniej konwencjonalny sposób, np. dodając budyń. Ten pyszny deser sprawdzi się jako dodatek do mocnego espresso lub kawy z mlekiem. Co najważniejsze, przepis na tartę ze śliwkami jest prosty, nie wymaga on żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Już dziś wypróbuj nasze pomysły na tartę ze śliwkami! Smacznego!
Zobacz także: Obok knedli ze śliwkami trudno jest przejść obojętnie. Jak przygotować to pyszne danie?
Tarta ze śliwkami: przepis tradycyjny
Tradycyjną tartę ze śliwkami zrobisz szybko! Przygotowanie tego ciasta nie zajmie ci zbyt wiele czasu! Pamiętaj, że przy dodaniu świeżych owoców, tarta będzie smakować o wiele lepiej!
Składniki, których potrzebujesz:
- Mąka pszenna (około 200 gram),
- Masło (130 gram),
- Cukier puder (dwie płaskie łyżeczki),
- Zimne mleko (trzy łyżeczki),
- Jedno żółtko,
- Mąka ziemniaczana (dwie płaskie łyżeczki),
- Cukier trzonowy (jedna łyżeczka, może być też zwykły).
Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną posiekaj razem z masłem oraz cukrem pudrem. Do tego dodaj zimne mleko, żółtko i szybko zagnieć ciasto. Całość należy rozwałkować i wyłożyć na specjalną blachę do pieczenia tarty. Pamiętaj, żeby wcześniej posmarować ją masłem i wysypać na to odrobinę mąki.
- Ciasto, które zostało owinąć w folię aluminiowa i włożyć do lodówki. Tak samo należy wykonać z blachą, na której znajduje się już jedna część ciasta. Chłodzić przez 20 minut.
- W tym czasie należy umyć śliwki, usunąć z nich Petki (najlepiej jeśli owoce przekroimy na pół) i dokładnie osuszyć. Śliwki należy wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem trzcinowym. Tak przygotowane owoce wyłóż na schłodzony spód tarty.
- Pozostałą część ciasta należy dokładnie rozwałkować, a następnie wyciąć paski. Na owocach ułóż z nich kratkę. Tatrę ze śliwkami należy włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piec przez pół godziny.
- Tartę ze śliwkami można udekorować cukrem pudrem.
Tarta ze śliwkami i budyniem: przepis
Tarta z dodatkiem budyniu będzie bardzo pyszne. Dodatkowo masa nada mu lekkości. Śmiało możesz wybrać taki smak budyniu, którzy lubisz najbardziej. My polecamy śmietankowy!
Składniki, których potrzebujesz:
- Mąka pszenna (około 250 gram),
- Cukier (około 70 gram),
- Szczypta soli,
- Schłodzone masło (około 150 gram),
- Jedno jajko,
- Śmietana kremówka (2 łyżki),
- Opakowanie budyniu,
- Około 200 gram śliwek do ozdobienia tarty.
Przygotowanie:
- Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, szczypta soli, schłodzone masło, jajko, śmietana) i je zagnieć. Powstałe ciasto wsadź na pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie należy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Pamiętaj, że powinna ona być wcześniej posmarowana masłem i obsypana mąką. Całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 15 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy budyń. Zrób to dokładnie tak, jak opisane jest w instrukcji z tyłu opakowania.
- Gdy twoja tarta już ostygnie, wyłóż na nią budyń. Całość po raz kolejny włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
- Przestudzoną tartę z budyniem ozdób śliwkami.
Zobacz także: Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami! Smacznego
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów