Obserwuj w Google News

Nie masz pomysłu na pyszny deser? Koniecznie wypróbuj przepis na tartę ze śliwkami!

3 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
17.06.2019 14:34
Zareaguj Reakcja

Tarta ze śliwkami to pyszny deser, który nie wymaga dużego budżetu i poświecenia ogromnej ilości czasu. Koniecznie sprawdź nasze przepisy na tartę z śliwkami!

Na stole stoi tarta ze śliwkami
fot. Shutterstock

Tartę ze śliwkami można przygotować w sposób tradycyjny, ale można też ją przyrządzić w mniej konwencjonalny sposób, np. dodając budyń. Ten pyszny deser sprawdzi się jako dodatek do mocnego espresso lub kawy z mlekiem. Co najważniejsze, przepis na tartę ze śliwkami jest prosty, nie wymaga on żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Już dziś wypróbuj nasze pomysły na tartę ze śliwkami! Smacznego!

Zobacz także:  Obok knedli ze śliwkami trudno jest przejść obojętnie. Jak przygotować to pyszne danie?

Tarta ze śliwkami: przepis tradycyjny

Tradycyjną tartę ze śliwkami zrobisz szybko! Przygotowanie tego ciasta nie zajmie ci zbyt wiele czasu! Pamiętaj, że przy dodaniu świeżych owoców, tarta będzie smakować o wiele lepiej!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka pszenna (około 200 gram),
  • Masło (130 gram),
  • Cukier puder (dwie płaskie łyżeczki),
  • Zimne mleko (trzy łyżeczki),
  • Jedno żółtko,
  • Mąka ziemniaczana (dwie płaskie łyżeczki),
  • Cukier trzonowy (jedna łyżeczka, może być też zwykły).

Zobacz także: Lody tajskie to absolutny hit lata! Co to takiego i gdzie kupić lody rolki?

Przygotowanie:

  • Mąkę pszenną posiekaj razem z masłem oraz cukrem pudrem. Do tego dodaj zimne mleko, żółtko i szybko zagnieć ciasto. Całość należy rozwałkować i wyłożyć na specjalną blachę do pieczenia tarty. Pamiętaj, żeby wcześniej posmarować ją masłem i wysypać na to odrobinę mąki.
  • Ciasto, które zostało owinąć w folię aluminiowa i włożyć do lodówki. Tak samo należy wykonać z blachą, na której znajduje się już jedna część ciasta. Chłodzić przez 20 minut.
  • W tym czasie należy umyć śliwki, usunąć z nich Petki (najlepiej jeśli owoce przekroimy na pół) i dokładnie osuszyć. Śliwki należy wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem trzcinowym. Tak przygotowane owoce wyłóż na schłodzony spód tarty.
  • Pozostałą część ciasta należy dokładnie rozwałkować, a następnie wyciąć paski. Na owocach ułóż z nich kratkę. Tatrę ze śliwkami należy włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza i piec przez pół godziny.
  • Tartę ze śliwkami można udekorować cukrem pudrem.

Tarta ze śliwkami i budyniem: przepis

Tarta z dodatkiem budyniu będzie bardzo pyszne. Dodatkowo masa nada mu lekkości. Śmiało możesz wybrać taki smak budyniu, którzy lubisz najbardziej. My polecamy śmietankowy!

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka pszenna (około 250 gram),
  • Cukier (około 70 gram),
  • Szczypta soli,
  • Schłodzone masło (około 150 gram),
  • Jedno jajko,
  • Śmietana kremówka (2 łyżki),
  • Opakowanie budyniu,
  • Około 200 gram śliwek do ozdobienia tarty.

Przygotowanie:

  • Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, szczypta soli, schłodzone masło, jajko, śmietana) i je zagnieć. Powstałe ciasto wsadź na pół godziny do lodówki.
  • Po tym czasie należy rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Pamiętaj, że powinna ona być wcześniej posmarowana masłem i obsypana mąką. Całość wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 15 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy budyń. Zrób to dokładnie tak, jak opisane jest w instrukcji z tyłu opakowania.
  • Gdy twoja tarta już ostygnie, wyłóż na nią budyń. Całość po raz kolejny włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  • Przestudzoną tartę z budyniem ozdób śliwkami.

Zobacz także:  Koniecznie wypróbuj sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami! Smacznego

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów