Placki ziemniaczane bez użycia tarki. Zapomnisz o niej raz na zawsze
Ten innowacyjny trik na zrobienie placków ziemniaczanych przypadnie do gustu wszystkim fanom tego dania. Wystarczy dodać tajemny składnik, by zmienić bardzo dużo.

Miłośnicy placków ziemniaczanych już mogą zacierać ręce z radości. Mamy ciekawą propozycję dla wszystkich, którzy uwielbiają ten przysmak, ale nie cierpią tarcia kartofli.
Zobacz także: Obierasz ziemniaki w ten sposób? Wyrzucasz pieniądze do śmieci
Placki ziemniaczane bez użycia tarki to hit
Przed przygotowaniem klasycznych placków ziemniaczanych zwykle trzeba się trochę napocić. Konieczne jest obranie sporej ilości warzyw, a następnie starcie ich na tarce. Co, gdyby można było z tego zrezygnować i cieszyć się równie smacznym daniem?
Okazuje się, że istnieje prosty sposób na zrobienie kultowego obiadu, który nie będzie od nas wymagał użycia tarki. Wystarczy piekarnik i odpowiednie składniki, a o oleju możesz zapomnieć.
Placki ziemniaczane, które robi się bez użycia tarki, będą mniej tłuste, ale to nie oznacza, że niesmaczne. Mowa o propozycji, która przypadnie do gustu wszystkim liczącym kalorie.
Ten jeden składnik zmienia placki
Kluczem do prostszego zrobienia placków ziemniaczanych jest jeden prosty składnik. Potrzebne będą duże drożdże - dzięki nim nasze racuchy urosną.
Istotny jest też sposób przygotowania. Najpierw należy ugotować 1 kg ziemniaków w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść je w misce. Do nich wystarczy dodać 2 łyżki śmietany 18%, 15 g drożdży, 2 jajka i sól - wcześniej mieszamy je ze sobą w osobnym naczyniu.
Na końcu do wszystkiego trzeba dodać 120 g mąki i pieprz do smaku. Z takiej masy formujemy placki, kładziemy na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gotowe danie warto posypać szczypiorkiem i polać dowolnym sosem.
Źródło: o2.pl