Obserwuj w Google News

Tak zrobisz domową przyprawę korzenną. Idealna do ciast i ciasteczek

2 min. czytania
26.10.2023 11:43
Zareaguj Reakcja

Korzenny aromat jednoznacznie kojarzy się nam z okresem jesienno-zimowym. To właśnie wówczas najchętniej pieczemy ciasta piernikowe. Aby pachniały odpowiednio intensywnie, możemy dodać do nich przygotowaną w domowym zaciszu przyprawę piernikową. Swoim sprawdzonym przepisem podzieliła się z internautami siostra Anastazja Pustelnik znana jako siostra Anastazja.

Tak zrobisz domową przyprawę korzenną.
fot. Damian KLAMKA/East News/shutterstock

Jesienią i zimą jak bumerang powraca do nas korzenny aromat. Kochamy dodawać pachnące przyprawy do wypieków, ale również do zup, mięs oraz rozgrzewających herbat. Sprawiają, że długie, zimne wieczory stają się o wiele pyszniejsze.

Gdy za oknem robi się chłodno chętnie i często zajadamy się korzennymi deserami. Aby przygotować pyszne i aromatyczne ciasto piernikowe, potrzebujemy odpowiedniej przyprawy korzennej. Możemy kupić ją w sklepie spożywczym. Zdecydowanie bardziej opłaca się jednak sporządzenie jej samemu w domowym zaciszu.

Dzięki perfekcyjnemu dobraniu składników będziemy mieć pewność, że dodatek do jesiennych i zimowych deserów będzie aromatyczny. To bardzo ważne – zwłaszcza w przypadku ciast korzennych. Ponadto przygotowane w domu przyprawy korzenne są o wiele zdrowsze. Nie udoskonalamy ich przecież sztucznymi barwnikami oraz innymi "ulepszaczam".

Redakcja poleca

„Pierwsza Kucharka Rzeczpospolitej”. Tak siostra Anastazja robi przyprawę korzenną

Swoim przepisem na przyprawę korzenną podzieliła się z internautami siostra Anastazja. To zakonnica ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości, która od lat gotuje i piecze dla krakowskich jezuitów. Przed laty została okrzyknięta „Pierwszą Kucharką Rzeczpospolitej”. Książki kulinarne siostry Anastazji stoją na półkach w wielu polskich domach. Nowe pozycje wydawnicze bardzo szybko staję się bestsellerami.

Siostra Anastazja prowadzi także bloga kulinarnego. Regularnie zamieszcza w sieci nowe przepisy. Receptury zakonnicy cieszą się dużym uznaniem. Korzysta z nich wiele osób.

Zobacz również:  Ta tarta jabłkowa cię zachwyci. Znamy recepturę Ani Starmach

Domowa przyprawa piernikowa? Siostra Anastazja podzieliła się swoim przepisem

Jak przygotować domową przyprawę korzenną? W tym wypadku niezwykle ważne są odpowiednie proporcje składników. To właśnie one sprawiają, że ciasta przygotowane z dodatkiem domowej przyprawy stają się idealne w smaku - delikatnie korzenne, bardzo pachnące.

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżu,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu.

Jak wykonać domową przyprawę piernikową? To banalnie proste. Wymienione wyżej składniki należy dokładnie wymieszać, a później przesypać do szklanego pojemnika i szczelnie zakręcić. Tak zabezpieczonej przyprawy korzennej możemy używać przez kilka tygodni – nie traci ona swojego bajecznego aromatu.

Siostra Anastazja we wpisie na swojej stronie internetowej podkreśliła, że przyprawa korzenna stanowi nieodzowny dodatek do ciast piernikowych. Zda egzamin także w przypadku ciasteczek i cynamonek. 

Nie przegap
dodatki do herbaty
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_gpointstudio