Tak zrobisz domową granolę. "Pyszna i pełna witamin"
Chociaż przymiotnik „słodki” nie kojarzy się nam ze zdrowym pożywieniem, możemy sprawić, że słodkie śniadania będą nie tylko pyszne, ale także pożywne. Wystarczy, że zdecydujemy się na domową granolę. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem z internautami. „Jest pełna witamin” – zaznaczyła na blogu. Jak ją wykonać? To banalnie proste.

Z czego powinno składać się pożywne śniadanie? Wiele osób – mylnie – uważa, że pożywne, które określamy jako słodkie, nie może być zdrowe. Tymczasem owsianka z dodatkiem świeżych owoców oraz orzechów, sprawi, że staniemy się syci i zaspokoi naszą potrzebę słodyczy, poza tym jest zdrowa i korzystnie wpływa na funkcję układu pokarmowego. Dokładnie tak samo pożywna może być również granola. Jeśli chcemy mieć pewność, że zawiera naturalne składniki, powinniśmy przygotować ją w domu. To banalnie proste.
Masz ochotę na granolę? Nie kupuj, zrób ją samodzielnie!
W sklepach spożywczych dostępne są najróżniejsze granole. Możemy wybierać spośród wielu marek. Firmy oferują nam smakowe granole – orzechowe, owocowe, czekoladowe, kokosowe. Warto pamiętać, że chociaż producenci obiecują nam zdrowe i pożywne posiłki, nie zawsze jest to prawda. Skład niektórych granoli woła bowiem o pomstę do nieba. Te produkty – oprócz orzechów, nasion, suszonych owoców – zawierają bowiem sztuczne barwniki oraz niepotrzebne dodatki. Właśnie dlatego – jeśli lubimy słodkie śniadania – powinniśmy postawić na granolę wykonaną samodzielnie.
Domowa granola Ani Starmach. Sprawdzony przepis kulinarnej ekspertki
Przepisem na doskonałą, chrupiąca i pożywną granolę podzieliła się z internautami Ania Starmach. Jurorka programów „MasterChef” oraz „MasterChef Junior” jest inspiracją dla wielu Polek. Ania Starmach regularnie publikuje w sieci swoje sprawdzone receptury. Przepis na idealną, domową granolę kulinarna ekspertka zamieściła na swoim blogu. „To pyszna i pełna witamin, zdrowa przekąska” – zaznaczyła.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- łyżki miodu,
- łyżki ziaren słonecznika,
- łyżki rodzynek,
- łyżki orzechów włoskich,
- łyżki suszonej żurawiny,
- łyżki orzechów łuskanych laskowych,
- suszonych moreli,
- łyżeczki cynamonu,
- łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Granola przygotowana według przepisu Ani Starmach jest wyjątkowo zdrowa. Aby się o tym przekonać, wystarczy spojrzeć na składniki, które zaproponowała ekspertka. To prawdziwa witaminowa bomba!
Zobacz również: Ta tarta jabłkowa cię zachwyci. Znamy recepturę Ani Starmach
Jak przygotować domową granolę? To banalnie proste. „Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż” – wytłumaczyła Anina Starmach we wpisie na blogu.
Zaznaczyła, że granolę należy piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza. Co jakiś czas należy mieszać całość. „Tak, aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły” – podkreśliła Ania Starmach.
- Tak zrobisz domową przyprawę korzenną. Idealna do ciast i ciasteczek
- To śniadanie zrobisz błyskawicznie. Monika Mrozowska zdradza przepis
- Przepis na racuchy z owsianą kruszonką i śliwkami. Idealna propozycja na jesienne śniadanie
5 przypraw o działaniu rozgrzewającym. Warto mieć je w kuchni podczas jesiennych dni [GALERIA]
