Obserwuj w Google News

Tak podczas zakupów sprawdzisz, czy mięso jest świeże. Prosty trik zawsze działa

2 min. czytania
10.03.2023 11:41
Zareaguj Reakcja

Spożycie nieświeżego mięsa grozi poważnym zatruciem pokarmowym. Dlatego podczas zakupów spożywczych zawsze powinniśmy dokładnie sprawdzać, czy wyroby są świeże i nadają się do spożycia. Jak to zrobić? Wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami. Oto one.

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?
fot. shutterstock/Andrii Spy_k/ Tak rozpoznasz mięso, które nie nadaje się do spożycia

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Najlepiej jest kierować się jego zapachem. Niestety wybierając mięso nie zawsze mamy możliwość wcześniejszego powąchania go. W największych sieciach spożywczych wyroby najczęściej są podzielone na porcje i starannie zapakowane. Co wtedy?

Redakcja poleca

Takiego mięsa unikaj. Jest nieświeże

Świeże mięso powinno pachnąć lekko i przyjemnie. Jeśli wyroby są zepsute, zaczynają wytwarzać nieprzyjemną woń. Charakteryzuje je wówczas lekko kwaśny lub mdły i ostry zapach. Spożycie takiego produktu może skończyć się poważnym zatruciem pokarmowym.

Stan mięsa możemy rozpoznać również po jego kolorze. Świeża wołowina jest czerwona lub bordowa. Z kolei drób i mięso wieprzowe wyróżnia jasnoróżowy kolor. Zaniepokoić nas powinni wszystkie odstępstwa. Jeśli na wyrobach zauważymy śluz, osad lub dziwny nalot to znaczy, że w trosce o zdrowie nie powinniśmy ich jeść. Najprawdopodobniej są zepsute.

Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?
fot. fot. shutterstock/New Africa/ Spożycie nieświeżego mięsa grozi poważnym zatruciem pokarmowym

Zobacz również:  Katarzyna Bosacka ostrzega: nie kupuj takiego awokado. Jest niedojrzałe

Tak rozpoznasz mięso, które nie nadaje się do spożycia. Prosty trik

W supermarketach dostępne jest mięso porcjowane i zapakowane w folie. Podczas zakupu takich produktów nie mamy możliwości sprawdzenia ich zapachu. Co zrobić, jeśli nie jesteśmy przekonani, że wyrób jest świeży?

Na początku powinniśmy sprawdzić, czy folia, która zabezpiecza mięso, przylega do niego. Jeśli opakowanie wydaje się napuchnięte, to znak, że jego zawartość może być wątpliwej świeżości. By potwierdzić przypuszczenia, możemy wykonać prosty test. Jest niezawodny. Jak go wynikać?

Wystarczy, że naciśniemy mięso jednym pacem. Jeśli jest świeże i nadaje się do spożycia, szybko odzyska właściwy kształt. Oznacza to bowiem, że tkanki wciąż są sprężyste i elastyczne.

Zepsute lub nieświeże mięso po naciśnięciu będzie bardzo powoli wracać do pierwotnej formy. Najprawdopodobniej na jego powierzchni pozostanie niewielkie wgłębienie. To znak, że jego struktura jest już mocno naruszona i brakuje w nim wody. W trosce o własne zdrowie najlepiej jest zrezygnować z zakupu podobnego produktu.

RadioZET.pl