Obserwuj w Google News

Tak nigdy nie postępuj z owocami. „Przyspieszysz psucie produktów”

2 min. czytania
08.08.2023 16:07
Zareaguj Reakcja

Aby produkty spożywcze były długo świeże i smaczne, musimy przechowywać je w odpowiedni sposób. Gdzie powinniśmy trzymać owoce i warzywa, by nie traciły aromatu i były soczyste? Ania Starmach postanowiła wyjaśnić to internautom. Na swoim blogu podzieliła się wartościowymi wskazówkami.

Tak nigdy nie postępuj z owocami
fot. shutterstock_Olena Ivanova

Ania Starmach to jedna z najpopularniejszych w Polsce osób zajmujących się kulinariami. Ukończyła z wyróżnieniem roczny kurs w paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu. Popularność zyskała dzięki byciu jurorką polskich edycji programów „MasterChef” i „MasterChef Junior”. Ania Starmach jest również aktywną użytkowniczką mediów społecznościowych. Na Instagramie (jej profil obserwuje ponad 600 tys. użytkowników) chętnie dzieli się z internautami oraz internautkami przepisami. Rad kulinarnych udziela także na autorskim blogu. Strona cieszy się dużą popularnością.

Tak przechowuj warzywa i owoce. Ania Starmach: musimy o tym pamiętać

Ania Starmach doskonale wie, jak przechowywać poszczególne produkty spożywcze, by długo cieszyć się ich wyrazistym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Na swoim blogu opisała, w jakich warunkach najlepiej „czują się” owoce i warzywa. Ekspertka podkreśliła, że to żywność, którą powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki. – Większość producentów umieszcza tam specjalne szuflady, które idealnie nadają się do przechowywania takich produktów jak sałata, marchew czy pietruszka – wytłumaczyła Ania Starmach.

Zobacz również:  Placki z cukinii to pomysł na szybki obiad. Ewa Wachowicz podaje prosty przepis

Wiele osób przed włożeniem owoców i warzyw do lodówki popełnia jednak karygodny błąd, który – jak podkreśla ekspertka – bezlitośnie przyśpiesza psucie produktów. Okazuje się bowiem, że zarówno owoców, jak i warzyw nie powinniśmy myć tuż po zakupie. Tę czynność najlepiej wykonać tuż przed spożyciem.

O czym jeszcze warto pamiętać? – Zarówno warzyw, jak i owoców nie powinniśmy przechowywać w torebkach foliowych – podkreśla Ania Starmach. I dodaje:

Ogranicza to dostęp tlenu do produktów i źle wpływa na ich świeżość.
Redakcja poleca

Tych warzyw nie trzymaj w lodówce. „Lepiej przechowywać je w temperaturze pokojowej”

Czy wszystkie warzywa i owoce bez obaw możemy przechowywać w najniższej szufladzie lodówki? Ania Starmach zaznacza, że niektóre tego typu produkty nie lubią niskiej temperatury. – Pomidory, cebula, ziemniaki, ogórki, lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Zachowamy dzięki temu ich smak i aromat – przyznaje. I dodaje: – Podobnie rzecz ma się z owocami – jabłka czy gruszki zachowają swoje walory smakowe, kiedy pozostaną w nieco wyższej temperaturze.

Nie przegap

RadioZET.pl