Obserwuj w Google News

Gotujesz ziemniaki w ten sposób? Minerały ulatują wraz z parą

2 min. czytania
15.02.2023 12:00
Zareaguj Reakcja

Polacy kochają ziemniaki. Podajemy je ugotowane lub podsmażane. Robimy z nich farsz do ruskich pierogów i chrupiące placki. Ziemniaki są zdrowie – zawierają cenne składniki odżywcze i witaminy. Niestety, niewłaściwe gotowanie warzyw sprawia, że tracą wiele cennych związków, stają się twarde i nieprzyjemnie suche. Jak nie gotować ziemniaków? Tych błędów się wystrzegaj.

Tak nie gotuj ziemniaków
fot. shutterstock

Ziemniaki szczególnie często goszczą na polskich stołach. Te warzywa to doskonały dodatek do wielu potraw, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je solo. Zdecydowanie najzdrowsze ziemniaki to te gotowane. Nie zawierają tłuszczu, nie obciążają przewodu pokarmowego.

Redakcja poleca

Ziemniaki. Dlaczego warto je jeść? Wartości odżywcze

Ziemniaki to produkt ogólnodostępny i stosunkowo niskokaloryczny. Te warzywa warto spożywać także ze względu na składniki odżywcze. Ziemniaki zawierają: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, foliany i beta-karoten. Są również źródłem witamin A, D, C, E, K, H, oraz witaminy z grupy B.
Ziemniaki zawierają także błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawiając trawienie oraz perystaltykę jelit. Błonnik odpowiada także za zwiększenie objętości treści pokarmowej. To powoduje, że po zjedzeniu ziemniaków długo czujemy się syci.

Ziemniaki są zdrowe i pożywne. Jednak błędy, które często popełniamy podczas ich gotowania sprawiają, że cenne składniki odżywcze zawarte w tych warzywach, znikają. Jak gotować ziemniaki, by nie wpłynąć na nich właściwości?

Tak nie gotuj ziemniaków
fot. shutterstock/Tak nie gotuj ziemniaków

Zobacz również:  Tych produktów nie łącz z ziemniakami. W żołądku zachodzi fermentacja

Tak nie gotuj ziemniaków. Trzy najczęstsze błędy

Polacy najczęściej przed ugotowaniem ziemniaków starannie obierają je ze skórki. To bardzo duży duży błąd. W skórce i blisko niej znajduje się najwięcej składników odżywczych. Zdecydowanie korzystniej jest więc ugotować ziemniaki w mundurkach i obrać warzywa dopiero po wyciągnięciu ich z wody. Wówczas skórka jest miękka i właściwie sama „odchodzi” od warzywa. Obieranie jest znacznie prostsze i przyjemniejsze.

Kolejny błąd, który popełniamy gotując ziemniaki dotyczy wody, jaką zalewamy warzywa. Wiele osób wkłada bulwy do garnka, a później zalewa je zimna wodą. To sprawia, że warzywa tracą cenną witaminę C. Ziemniaki zawsze powinniśmy wrzucać do wrzątku.

Trzeci, równie poważny błąd, który Polacy popełniają przy gotowaniu ziemniaków dotyczy solenia warzyw. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy robić tego na początku gotowania. Wówczas z bulw wypłukuje się cenny potas. Jeśli posolimy ziemniaki tuż przed podaniem, będą tak samo smaczne i dużo zdrowsze.

RadioZET.pl