Takich ziemniaków nigdy nie kupuj. Szef kuchni ostrzega: trucizna
Ziemniaki często goszczą na stołach w polskich domach. Trudno się dziwić – te warzywa są niezwykle uniwersalne. Możemy podawać je w różnych formach. Latem największą popularnością cieszą się jednak młode ziemniaki. W towarzystwie koperku i z maślaną polewą smakują obłędnie. Aleksander Zachuta w rozmowie z „Faktem” zwrócił jednak uwagę na pewien istotny szczegół. Takim ziemniaków nigdy nie kupuj – zaapelował krakowski szef kuchni.

Ziemniaki to jedne z ulubionych warzyw Polaków – upieczone, ubite na rozpływające się w ustach puree lub pokrojone na cieniutkie talarki smakują obłędnie. Na przełomie maja i czerwca w sklepach pojawiają się młode ziemniaki. Latem to właśnie one cieszą się największą popularnością.
Jak rozpoznać młode ziemniaki? Zazwyczaj mają niewielki rozmiar i cieniutką skórkę, której bardzo łatwo możemy się pozbyć. Młode ziemniaki są wyśmienite. Najczęściej podajemy je bez żadnych przypraw, polane masłem i posypane koperkiem. Charakteryzują się wyjątkowym, delikatnym i nieco słodkim smakiem. Dosłownie rozpływają się w ustach!
Takich ziemniaków nie kupuj. Omijaj je szerokim łukiem
Ziemniaki – zwłaszcza te młode – są pyszne i zdrowe. Zawierają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kupując te warzywa, powinniśmy jednak zwrócić uwagę na wygląd poszczególnych okazów. Zdarzyło ci się kiedyś zobaczyć w sklepie ziemniaki o nietypowym, zielonkawym zabarwieniu. Okazuje się, że zjedzenie ich może powodować groźne objawy.
Zobacz również: Młode ziemniaki według przepisu Ani Lewandowskiej. Trudno się oderwać
Przypomniał o tym krakowski szef kuchni Aleksander Zachuta w rozmowie z „Faktem”. Ekspert podkreślił, że ziemniaki, które mają zielone plamki, mogę być trujące. Dlaczego? – Takie egzemplarze zawierają solaninę, czyli toksyczny, organiczny związek chemiczny – zaznaczył. I dodał:
Zjedzenie go może spowodować poważne zatrucia pokarmowe, objawiające się bólami brzucha, biegunką czy ogólnym pogorszeniem stanu zdrowia.
Solanina – obecna w niedojrzałych ziemniakach – chroni je przed szkodnikami oraz chorobami. Jest odporna na wysoką temperaturę, a to znaczy, że nie możemy pozbyć się jej przez gotowanie lub inną obróbkę termiczną.
15 kosmetyków, które znajdziesz w kuchni. To naturalne produkty do pielęgnacji [ZDJĘCIA]

RadioZET.pl/fakt.pl