Obserwuj w Google News

Ta sałatka smakuje nieziemsko. Magda Gessler zdradza przepis

2 min. czytania
18.08.2023 17:09
Zareaguj Reakcja

Restauratorka i ekspertka kulinarna Magda Gessler nie boi się żadnego dania – nawet tego, które wydaje się na wskroś zwyczajne. Okazuje się, że to właśnie z prostoty można wydobyć multum smaku. Sałatka grecka według przepisu gwiazdy jest lekka i przepyszna.

Ta sałatka grecka smakuje świetnie. Magda Gessler zdradza recepturę
fot. PIOTR KAMIONKA/REPORTER/East News, Jack Malipan/agefotostock/East News (zdjęcie ilustracyjne)

Sałatka grecka to znane i lubiane na całym świecie danie, wywodzące się – jak sama nazwa świadczy – z Grecji. Świetnie sprawdza się jako przekąska, dodatek do większych dań lub samodzielna, lekka potrawa, idealna na lato. Magda Gessler zdradziła, jak sprawić, by proste danie oszołomiło domowników czy gości.

Redakcja poleca

Pyszna sałatka grecka. Magda Gessler poleca ten przepis

Receptura, z której ma korzystać sama Magda Gessler, pojawiła się na portalu beszamel.se.pl. Tradycyjne danie słonecznej kuchni greckiej jest prostym i przepysznym pomysłem na obiad; trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by sałatka grecka uzyskała niepowtarzalny smak. Oto składniki, w które musimy się zaopatrzyć:

  • główka sałaty
  • spora garść rukoli
  • zielony ogórek
  • 2 duże pomidory
  • papryka
  • czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek
  • 200 g sera sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Do przygotowania tego przysmaku Magda Gessler zawsze korzysta z najwyższej jakości produktów. Ogórki powinny być chrupiące, a pomidory dojrzałe. Dopiero dzięki temu uzyskamy maksimum smaku i aromatu warzyw w lekkiej i przepysznej sałatce.

Zobacz także: Jak zrobić hummus z pomidorów? Ten przepis jest hitem na TikToku

Ta sałatka grecka ma nieziemski smak. Magda Gessler zdradza przepis

Zaczynamy od umycia warzyw. Dzielimy pomidory na cząstki, kroimy paprykę w kostkę, ogórek w plastry, a cebulę w półpierścienie, które potem ręcznie rozdzielamy. Nie zapomnijmy również o serze feta – on także powinien zostać pokrojony w kostkę. Dalej jest już prosto: wszystkie warzywa mieszamy w misce, po czym dodajemy do nich oliwki i ser. Łączymy oliwę z octem, oregano oraz odrobiną soli i pieprzu. Sałatka grecka powinna zostać polana uzyskanym sosem, po czym jeszcze raz przemieszana.

Nie przegap
Para zakochanych
5 Zobacz galerię
fot. Shutterstock