Ta sałatka smakuje nieziemsko. Magda Gessler zdradza przepis
Restauratorka i ekspertka kulinarna Magda Gessler nie boi się żadnego dania – nawet tego, które wydaje się na wskroś zwyczajne. Okazuje się, że to właśnie z prostoty można wydobyć multum smaku. Sałatka grecka według przepisu gwiazdy jest lekka i przepyszna.

Sałatka grecka to znane i lubiane na całym świecie danie, wywodzące się – jak sama nazwa świadczy – z Grecji. Świetnie sprawdza się jako przekąska, dodatek do większych dań lub samodzielna, lekka potrawa, idealna na lato. Magda Gessler zdradziła, jak sprawić, by proste danie oszołomiło domowników czy gości.
Pyszna sałatka grecka. Magda Gessler poleca ten przepis
Receptura, z której ma korzystać sama Magda Gessler, pojawiła się na portalu beszamel.se.pl. Tradycyjne danie słonecznej kuchni greckiej jest prostym i przepysznym pomysłem na obiad; trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, by sałatka grecka uzyskała niepowtarzalny smak. Oto składniki, w które musimy się zaopatrzyć:
- główka sałaty
- spora garść rukoli
- zielony ogórek
- 2 duże pomidory
- papryka
- czerwona cebula
- garść czarnych oliwek
- 200 g sera sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Do przygotowania tego przysmaku Magda Gessler zawsze korzysta z najwyższej jakości produktów. Ogórki powinny być chrupiące, a pomidory dojrzałe. Dopiero dzięki temu uzyskamy maksimum smaku i aromatu warzyw w lekkiej i przepysznej sałatce.
Zobacz także: Jak zrobić hummus z pomidorów? Ten przepis jest hitem na TikToku
Ta sałatka grecka ma nieziemski smak. Magda Gessler zdradza przepis
Zaczynamy od umycia warzyw. Dzielimy pomidory na cząstki, kroimy paprykę w kostkę, ogórek w plastry, a cebulę w półpierścienie, które potem ręcznie rozdzielamy. Nie zapomnijmy również o serze feta – on także powinien zostać pokrojony w kostkę. Dalej jest już prosto: wszystkie warzywa mieszamy w misce, po czym dodajemy do nich oliwki i ser. Łączymy oliwę z octem, oregano oraz odrobiną soli i pieprzu. Sałatka grecka powinna zostać polana uzyskanym sosem, po czym jeszcze raz przemieszana.
- Robert Makłowicz apeluje: nie wrzucaj tego składnika do leczo
- Rozkoszny zdradza przepis na sałatkę makaronową. To idealny, letni obiad
- Jak zrobić naleśniki z owocami? Ewa Wachowicz zdradza prosty przepis
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]
