Obserwuj w Google News

Dodaj ten składnik do jesiennej herbaty. Doskonale wpływa na trawienie

1 min. czytania
29.11.2022 12:02
Zareaguj Reakcja

Ta przyprawa jest idealna do herbaty. Koniecznie sięgnij po nią w jesienne, pochmurne dni.

Herbata
fot. Shutterstock

Ciepły koc i filiżanka ulubionej herbaty – czy można wyobrazić sobie lepsze jesienne popołudnie? Aby jeszcze bardziej podkreślić smak tego napoju, warto dodać do niego różne aromatyczne przyprawy. O tej porze roku doskonale sprawdzi się anyż o licznych właściwościach zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto go wykorzystać w swojej kuchni.

Redakcja poleca

Poznaj niezwykłe właściwości anyżu

Anyż ma szerokie zastosowanie kulinarne. Ta aromatyczna przyprawa zazwyczaj kojarzy się nam ze świątecznym czasem. Chętnie sięgamy po nią podczas przyrządzania pierników czy innych deserów ze względu na jej charakterystyczny, korzenny smak. Anyż to także idealny dodatek do herbaty.

Przede wszystkim doskonale działa na układ pokarmowy. Reguluje trawienie i pomaga zwalczyć uczucie ciężkości po spożytym posiłku. Ma także znakomite właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest niezwykle skuteczny m.in. przy problemach z gardłem. Kiedy w chłodniejsze dni dopadnie cię lekka chrypka, herbata z anyżem szybko rozprawi się z tym problemem.

Zobacz także: Zapobiega starzeniu się skóry, ale nie tylko. Zobaczcie, jakie właściwości ma olejek anyżowy

Jak przyrządzić herbatę z anyżem?

Przyrządzenie herbaty w takim wydaniu zajmie ci chwilę. Najpierw należy zalać ją wodą, a następnie dodać niej kilka gwiazdek anyżu. Napój należy dokładnie przykryć i odczekać kilka minut. Na koniec możemy dosłodzić go odrobiną miodu. Jako dodatek sprawdzi się również plasterek cytryny lub pomarańczy.

Zobacz także: Czy zielona herbata może pomóc na odchudzanie? Te właściwości mogą was zaskoczyć