Te grzanki z figami są idealne na śniadanie. Ania Starmach zdradza przepis
Chcesz umilić sobie wrześniowe poranki? Poznaj przepis od Ani Starmach na apetyczne grzanki z figami, które zamienią twoje śniadanie w prawdziwą ucztę. Sprawdź, jak przyrządzić je w łatwy sposób.

Wrześniowe poranki potrafią dać się nam wszystkim we znaki. Zwykle nie mamy wtedy zbyt wiele czasu na przyrządzanie porannych posiłków, więc najchętniej sięgamy po łatwe receptury, które ponadto są szybkie w przygotowaniu. Jeżeli znudziła ci się tradycyjna jajecznica czy owsianka, alternatywą może być ten przepis od Ani Starmach na chrupiące grzanki z figami.
Śniadanie mistrzów, w którym się zakochasz! - tak o tej przekąsce pisze na swoim blogu. Po takiej rekomendacji chyba nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać do wypróbowania tego przepisu. Takie grzanki idealnie sprawdzą się jako poranny posiłek dla całej rodziny. Wszyscy domownicy na pewno będzie oczarowani jego nietuzinkowym smakiem i wyglądem.
Poznaj szybką recepturę na grzanki z figami. Ich smak cię zaskoczy
Grzanki z figami to opcja w sam raz na szybkie śniadanie dla zabieganych osób. Przygotowanie tego śniadanie nie jest zbyt czasochłonne. Chrupiące pieczywo w połączeniu z owocami i delikatnym serem stanowi smakowitą kompozycję, po którą z pewnością będziesz sięgać często podczas jesiennych dni. Ania Starmach poleca, aby takie grzanki spożywać od razu po wyjęciu piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe.
SKŁADNIKI:
- 4 kromki chleba
- 110 g sera koziego "roladka"
- 2 figi
- 1 gruszka
- 2 łyżki miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Ser kozi kroimy w plasterki i układamy na kromkach pieczywa.
- Grzanki wkładamy na 5 minut do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, aż ser się rozpuści.
- Figi oraz gruszkę kroimy w plasterki
- Następnie układamy je na grzankach, które polewamy miodem.
Zobacz także: To ciasto z figami rozpływa się w ustach. Wiemy, jak robi je znany bloger
Dlaczego warto jeść figi?
Te owoce warto uwzględnić w swoim jesiennej diecie nie tylko ze względu na ich unikalny smak, ale też wartość odżywczą. W figach znajdziemy m.in. witaminy A, C i E. Poza tym zawierają potas, wapń czy żelazo, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Spożywanie tych owoców wpływa pozytywnie na mięśnie, wspomaga układ nerwowy oraz wzmacnia odporność. Są również źródłem błonnika pokarmowego, który przyspiesza trawienie.
- Jak zamrozić owoce? Zdradzamy sprawdzone sposoby
- 7 jesiennych warzyw i owoców, które pomogą Ci zadbać o zdrowie
- Jak przygotować owoce do przetworów? Sprawdzone triki
Co jeść we wrześniu? Postaw na produkty sezonowe [GALERIA]
