Obserwuj w Google News

Syrop z czarnego bzu: Przeziębienie nie ma z nim szans [PRZEPIS]

2 min. czytania
20.09.2023 09:22
Zareaguj Reakcja

Syrop z czarnego bzu może okazać się przydatny w przypadku przeziębienia lub grypy. Zapasy warto zrobić właśnie teraz – gdy owoce są dojrzałe i wyjątkowo pyszne. Jak to zrobić? Sprawdzonym przepisem podzielili się leśnicy z Nadleśnictwa Przedborów. Warto wypróbować tę recepturę.

syrop z owoców czarnego bzu
fot. EAST NEWS

Jesień to czas przeziębień. Gdy temperatura na zewnątrz spada, często obserwujemy pierwsze objawy grypy. Męczy nas zatkany nos, kaszel i ból gardła. Wówczas warto wspomóc leczenie domowymi miksturami – sokami i syropami, przygotowanymi na bazie owoców. Mogą przyśpieszyć powrót do zdrowia.

Czarny bez: źródło cennych substancji

Czarny bez zawiera składniki, które określa się jako prozdrowotne. Owocom tego drzewa przypisuje się działanie wzmacniające, odtruwające i przeciwwirusowe. Są one również bogate w antocyjany i witaminy – zwłaszcza witaminę C, która wspomaga obronę immunologiczną organizmu.

Redakcja poleca

Owoce czarnego bzu – a właściwie przygotowane z nich syropy i soki – mogą być pomocne w leczeniu stanów zapalnych żołądka oraz jelit. Poleca się je również przy pierwszych objawach przeziębienia i grypy.

Zobacz również:  To superfood, którego nie doceniasz. Ekspertka podaje przepis na kasztany

Syrop z czarnego bzu: tak przygotujesz go w domu

Syrop z czarnego bzu możemy kupić w sklepie spożywczym lub aptece. Możemy także przygotować go samemu w domowym zaciszu. Zachęcają do tego leśnicy z Nadleśnictwa Przedborów. Na Facebooku podzielili się z internautami oraz internautkami sprawdzonym przepisem. Eksperci zauważyli, że wrzesień to idealny czas na zbieranie owoców czarnego bzu – są wtedy dojrzałe i mają ciemnofioletowy kolor.

Składniki:

  • 1 kg owoców bzu czarnego,
  • ½ kg cukru,
  • 1 szklanka wody.

Jak przygotować syrop z czarnego bzu? To banalnie proste. „Obrane z szypułek owoce myjemy i zalewamy wodą, dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, dopóki owoce nie popękają i puszczą sok. Gorący syrop rozlewamy do niewielkich słoiczków, zamykamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiamy aż do wystygnięcia” – zalecili przedstawiciele Lasów Państwowych. Pod postem nie zabrakło podziękowań. Internauci zaznaczali, że zamierzają już niedługo zabrać się za przygotowanie zapasów na zimę.

Co jeść we wrześniu
5 Zobacz galerię
fot. shutterstock_fornStudio