Światowy Dzień Czekolady: Z tą czekoladową polewą każdy deser smakuje lepiej
7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Trudno wyobrazić sobie pyszniejsze i bardziej słodkie święto. W ramach uroczystych obchodów proponujemy wykonanie w domowym zaciszu ulubionego ciasta – koniecznie z polewą czekoladową. Te przepisy na pyszną dekorację są banalnie proste. Podzieliła się nimi Ania Starmach.

Czekolada jest nie tylko pyszna, ale także i zdrowa – oczywiście, jeśli spożywamy ją od czasu do czasu i w racjonalnych ilościach. Dietetycy zalecają, by sięgać po czekoladę z wysoką zawartością kakao. Gorzka czekolada jest bowiem znacznie zdrowsza, z badań wynika, że znajduje się w niej ponad 600 dobroczynnych dla zdrowia substancji, takich jak:
- węglowodany,
- białko,
- magnez,
- żelazo,
- potas,
- cynk,
- miedź.
Czekolada jest też źródłem wielu cennych związków między innymi: niacyny, flawonoidów, teobrominy, błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki i tym samym opóźniają procesy starzenia, zachodzące w organizmie.
Od czasu do czasu – jeśli przeciwwskazania medyczne tego nie zabraniają – warto sięgnąć po kostkę czekolady. 7 lipca w Światowy Dzień Czekolady polecamy przygotowanie prawdziwej słodkiej uczty. Deser z polewą czekoladową z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Zobacz również: Dobre wiadomości dla wszystkich miłośników czekolady. Naukowcy odkryli jej niezwykłą właściwość
Jak przygotować polewę czekoladową? Ania Starmach zdradza swoje przepisy
Polewa czekoladowa to idealny dodatek do deserów. Wygląda okazale, można przyozdabiać nią między innymi torty, serniki, ciasta królewskie, babeczki i drobne ciasteczka. Jak przygotować idealną polewę czekoladową? Ania Starmach – jedna z najpopularniejszych w Polsce osób zajmujących się kulinariami – zdradziła na swoim blogu proste przepisy. Ekspertka zaznaczyła, że „każdy deser smakuje lepiej, gdy poleje się go czekoladą”.
Pierwszy, bardzo prosty i szybki przepis Ani Starmach opiera się na czekoladzie oraz śmietance. – W przypadku pierwszej bierzesz taką samą ilość śmietanki kremówki i czekolady (czyli np. 100 ml i 100 g). Śmietankę podgrzewasz, dodajesz pokruszoną czekoladę, czekasz chwilę, mieszasz – poinstruowała internautów juniorka „MasterChefa”.
Kolejny przepis Ani Starmach na polewę czekoladową z pewnością ucieszy miłośników kakao. Polewa czekoladowa bez czekolady? Okazuje się, że jest to możliwe!
Na 100 g masła przypada 80–100 g cukru. Masło podgrzewasz z cukrem, następnie dodajesz 3 łyżki mleka, mieszasz. Ściągasz garnek z ognia, dodajesz 3–4 łyżek kakao (w zależności, jak gęstą chcesz mieć polewę). Mieszasz i gotowe!
5 afrodyzjaków, które znajdziesz w swojej kuchni [GALERIA]

RadioZET.pl