Uwielbiasz surówkę z czerwonej kapusty? Sprawdź, jak ją zrobić
Surówka z czerwonej kapusty to jeden z ulubionych dodatków obiadowych Polaków. Czy wiesz, jak ją zrobić?

Surówka z czerwonej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna, ale także zdrowa. Jej przygotowanie nie wymaga od ciebie posiadania żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wykonanie surówki z czerwonej kapusty jest bardzo proste i nie zajmie ci dużej ilości czasu. Mamy nadzieję, że do tego przepisu będziesz wracał bardzo często.
Zobacz także: Nie masz pomysłu na jesienny deser? Koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na ciasto z dyni
Surówka z czerwonej kapusty: przepis tradycyjny
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty zajmie ci pewnie około 20 minut. Składniki na ten pyszny dodatek dostaniesz w każdym sklepie spożywczym.
Składniki, których potrzebujesz:
- Pół główki czerwonej kapusty,
- Jedno duże jabłko,
- Jedna łyżka majonezu,
- Kilka łyżek octu,
- Odrobina soli, pieprzu oraz cukru.
Przygotowanie:
Na początku należy poszatkować czerwoną kapustę, a następnie wrzucić do wrzątku (pamiętaj, aby go wcześniej posolić). Następnie dodaj około 2/3 łyżek octu i przez kilka minut gotuj – maksymalnie siedem minut.
Kolejny krok to obranie cebuli i pokrojenie jej na małe kawałeczki. Włóż ją na durszlak i zalej wrzątkiem, który uzyskasz po gotowaniu kapusty. Dzięki temu warzywo będzie miękkie.
Na koniec obierz jabłko ze skórki zetrzyj na tarcę. Połącz ze sobą wszystkie składniki i dodaj majonez. Całość dokładnie wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Smacznego.
Czerwona kapusta – dlaczego warto po nią sięgać?
Czerwona kapusta to warzywo cenione na całym świecie nie tylko za swoje walory smakowe, ale także składniki odżywcze. Wiele osób czerwoną kapustę nazywa warzywem zdrowia i miłości.
Zacznijmy od tego, że w tej roślinie znajdziemy wiele witamin oraz minerałów. W czerwonej kapuście znajdziemy między innymi:
- Witaminę A,
- Witaminę C,
- Witaminę K,
- Witaminę D,
- Witaminę E,
- Witaminę B6,
- Witaminę B12,
- Ryboflawinę,
- Tiaminę,
- Niacynę,
- Cholinę,
- Potas,
- Siarkę,
- Wapń,
- Fosfor,
- Sód,
- Magnez,
- Miedź,
- Cynk,
- Selen,
- Mangan,
- Fluor.
Oprócz tego czerwona kapusta jest cennym źródłem antocyjan, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Nie tylko hamują procesy starzenia się organizmu, ale także zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej.
Warto jeszcze dodać, że czerwona kapusta jest niskokaloryczna. W 100 gramach tego warzywa znajdziemy tylko 31 kalorii. Po ten rodzaj kapusty powinni nie tylko sięgać osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale także te, które chcą obniżyć poziom złego cholesterolu.
Zobacz także: Uwielbiasz dynię? Te przepisy są właśnie dla ciebie
Lubisz gotować? Koniecznie weź udział w naszym quizie.
Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów