Przepis na japońskie pierożki gyoza. Sprawdź, jak łatwo je zrobić w domu!
Kuchnia japońska jest niezwykle bogata! Znajdziemy w niej owoce morza, aromatyczne zupy, smażone makarony, ale też pyszne pierożki gyoza!

Kuchnia azjatycka niegdyś kojarzyła się głównie z sushi, ale od jakiegoś czasu zyskuje na popularności i dzięki temu możemy skosztować coraz więcej dań z tego rejonu świata.
Polacy coraz chętniej podróżują po Azji, przywożąc ze sobą kulinarne wspomnienia, które następnie próbują odwzorować w swojej kuchni.
Pierożki gyoza - czym są i skąd pochodzą?
Pierożki gyoza wywodzą się z Japonii i przygotowuje się je w nieco inny sposób, niż tradycyjne polskie pierogi.
Mówi się o tym, że pierogi gyoza tak naprawdę wywodzą się z kuchni chińskiej, jednak tam występują pod inną nazwą “jioazi”.
Japońskie pierogi występują jedynie w wersji wytrawnej - najczęściej podaje się je z mięsem i warzywami.
Japończycy często nie tracą czasu na gotowanie pierogów, tylko od razu wrzucają je na rozgrzany na patelni olej.
Gyoza podaje się z sosem sojowym. Idealnie komponuje się z udonem oraz kurczakiem teriyaki.
Zobacz także: Aromatyczne curry to pyszny obiad. Sprawdź, jak przygotować to danie!
Łatwy przepis na pierożki gyoza
Pierożki gyoza przygotowuje się z mąki pszennej, gorącej wody, farszu oraz soli.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- ½ główki kapusty pekińskiej
- mielona wieprzowina
- 1 ząbek czosnku
- 1 nieduży kawałek imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ½ papryczki chilli
Przygotowanie:
- W dużej misce umieść mąkę, powoli wlewaj gorącą (lub nawet wrzącą wodę), cały czas mieszając łyżką.
- Następnie ugniataj ciasto przez 3 minuty.
- Ciasto zwiń w folię i odstaw na 15 minut.
- Posiekaj kapustę pekińską, czosnek, papryczkę chilli oraz imbir.
- Posiekane warzywa wymieszaj z ugotowaną mieloną wieprzowiną.
- Dodaj olej sezamowy i wymieszaj.
- Zagnieć masę rękoma.
- Ciasto podziel na kilka mniejszych części.
- Nadaj im kształt wałka i wycinaj niewielkie kawałki (niczym kopytka).
- Delikatnie rozpłaszcz ręką. Brzegi powinny być cieńsze niż środek.
- Na środek każdego pierożka ułóż łyżkę farszu.
- Sklejaj pierożki w harmonijkę.
- Pierożki smaż na patelni.
Błyskawiczny przepis na pierożki gyoza
Pierożki gyoza przygotujesz zaledwie w 30 minut. Nie potrzebujesz do tego wielu składników. Sprawdź, jak przygotować łatwy i szybki obiad w stylu azjatyckim.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 duża garść liści kapusty pekińskiej
- 1 cebula dymka
- 1 nieduży kawałek imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 grzybki shitake
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Mąkę przełóż do miski, stopniowo dodawaj ciepłą wodę, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
- Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 15 minut.
- Wszystkie składniki farszu drobno posiekaj, a następnie wymieszaj dokładnie w misce.
- Ciasto podziel na mniejsze części i nadaj im kształt wałka, następnie wycinaj niewielkie kawałki (niczym kopytka).
- Rozpłaszcz ciasto w dłoni.
- Na środek gotowego ciasta nakładaj łyżkę farszu i zagnieć pierożek.
- Pierogi podsmażaj na rozgrzanej patelni, następnie wlej wodę i gotuj pod przykryciem.
- Pierożki podawaj z sosem sojowym.
Zobacz także: Zupa kimchi - poznaj przepis na ten popularny azjatycki przysmak!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!