Obserwuj w Google News

Przepis na japońskie pierożki gyoza. Sprawdź, jak łatwo je zrobić w domu!

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
18.06.2019 12:18
Zareaguj Reakcja

Kuchnia japońska jest niezwykle bogata! Znajdziemy w niej owoce morza, aromatyczne zupy, smażone makarony, ale też pyszne pierożki gyoza!

Pierożki gyoza
fot. Shutterstock

Kuchnia azjatycka niegdyś kojarzyła się głównie z  sushi, ale od jakiegoś czasu zyskuje na popularności i dzięki temu możemy skosztować coraz więcej dań z tego rejonu świata.

Polacy coraz chętniej podróżują po Azji, przywożąc ze sobą kulinarne wspomnienia, które następnie próbują odwzorować w swojej kuchni.

Redakcja poleca

Pierożki gyoza - czym są i skąd pochodzą?

Pierożki gyoza wywodzą się z Japonii i przygotowuje się je w nieco inny sposób, niż tradycyjne polskie pierogi.

Mówi się o tym, że pierogi gyoza tak naprawdę wywodzą się z  kuchni chińskiej, jednak tam występują pod inną nazwą “jioazi”.

Japońskie pierogi występują jedynie w wersji wytrawnej - najczęściej podaje się je z mięsem i warzywami.

Japończycy często nie tracą czasu na gotowanie pierogów, tylko od razu wrzucają je na rozgrzany na patelni olej.

Gyoza podaje się z sosem sojowym. Idealnie komponuje się z udonem oraz kurczakiem  teriyaki.

Zobacz także: Aromatyczne curry to pyszny obiad. Sprawdź, jak przygotować to danie!

Łatwy przepis na pierożki gyoza

Pierożki gyoza przygotowuje się z mąki pszennej, gorącej wody, farszu oraz soli.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • mielona wieprzowina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 nieduży kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • ½ papryczki chilli

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieść mąkę, powoli wlewaj gorącą (lub nawet wrzącą wodę), cały czas mieszając łyżką.
  2. Następnie ugniataj ciasto przez 3 minuty.
  3. Ciasto zwiń w folię i odstaw na 15 minut.
  4. Posiekaj kapustę pekińską, czosnek, papryczkę chilli oraz imbir.
  5. Posiekane warzywa wymieszaj z ugotowaną mieloną wieprzowiną.
  6. Dodaj olej sezamowy i wymieszaj.
  7. Zagnieć masę rękoma.
  8. Ciasto podziel na kilka mniejszych części.
  9. Nadaj im kształt wałka i wycinaj niewielkie kawałki (niczym kopytka).
  10. Delikatnie rozpłaszcz ręką. Brzegi powinny być cieńsze niż środek.
  11. Na środek każdego pierożka ułóż łyżkę farszu.
  12. Sklejaj pierożki w harmonijkę.
  13. Pierożki smaż na patelni.

Błyskawiczny przepis na pierożki gyoza

Pierożki gyoza przygotujesz zaledwie w 30 minut. Nie potrzebujesz do tego wielu składników. Sprawdź, jak przygotować łatwy i szybki obiad w stylu azjatyckim.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża garść liści kapusty pekińskiej
  • 1 cebula dymka
  • 1 nieduży kawałek imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 grzybki shitake
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Mąkę przełóż do miski, stopniowo dodawaj ciepłą wodę, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 15 minut.
  3. Wszystkie składniki farszu drobno posiekaj, a następnie wymieszaj dokładnie w misce.
  4. Ciasto podziel na mniejsze części i nadaj im kształt wałka, następnie wycinaj niewielkie kawałki (niczym kopytka).
  5. Rozpłaszcz ciasto w dłoni.
  6. Na środek gotowego ciasta nakładaj łyżkę farszu i zagnieć pierożek.
  7. Pierogi podsmażaj na rozgrzanej patelni, następnie wlej wodę i gotuj pod przykryciem.
  8. Pierożki podawaj z sosem sojowym.

Zobacz także:  Zupa kimchi - poznaj przepis na ten popularny azjatycki przysmak!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!