Obserwuj w Google News

Spaghetti z cukinii to zdrowsza i pyszna wersja klasycznego makaronu. Jak je przygotować?

3 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
25.06.2019 14:20
Zareaguj Reakcja

Spaghetti z cukinii można zrobić z klasycznym sosem bolognese, ale również w wersji wegetariańskiej. Jak przyrządzić makaron z cukinii?

Spaghetti z cukinii z pomidorkami koktajlowymi i krewetkami
fot. Shutterstock

Cukinia to pełnowartościowe warzywo, które warto jak najczęściej włączać do swojej diety. Jest pyszne i pasuje do naprawdę wielu składników. Można stworzyć placki z cukinii, ketchup z cukinii, a nawet pasztet z cukinii! Jednym z najpopularniejszych przetworów z tego zielonego warzywa jest jednak makaron. Spaghetti z cukinii robi się bardzo prosto, szybko i co najważniejsze – jest pyszne. Podpowiadamy przepis na spaghetti z cukinii z mięsem oraz w wersji wegańskiej.

Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią

Cukinia właściwości

Cukinia to warzywo, które jest bardzo zdrowe, a do tego ma niezwykle mało kalorii. Nic więc dziwnego, że coraz chętniej wykorzystujemy je w polskiej kuchni. Cukinia marynowana, bigos z cukinii, cukinia faszerowana – to tylko niektóre niezwykłe dania z cukinii, które coraz chętniej przygotowujemy. Dlaczego tak warto jeść cukinię?

Redakcja poleca
  • Ma bardzo mało kalorii. W 100 g świeżej cukinii znajduje się zaledwie 21 kcal. Dlatego tak chętnie wykorzystywana jest na różnego rodzaju dietach, np. diecie dr Dąbrowskiej.
  • Zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie.
  • Bardzo łatwo się trawi, więc jest wskazana dla osób z problemami z przewodem pokarmowym.
  • Ma niski indeks glikemiczny, więc jest doskonała dla cukrzyków.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Ma działanie moczopędne i antyoksydacyjne.
  • Jest bogata w: żelazo, potas, magnez, witaminy C, K, PP, B1, beta-karoten oraz kwas foliowy.
  • Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Wzmacnia odporność.
  • Poprawia krzepliwość krwi.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Poprawia wygląd skóry.

Zobacz także: Dżem z cukinii brzmi absurdalnie? Wypróbuj nasz przepis!

Spaghetti z cukinii – jak stworzyć makaron z cukinii?

Do przygotowania spaghetti z cukinii dla 2 osób potrzebne są nam 2 średniej wielkości cukinie. Jest nam potrzebny również odpowiedni sprzęt, jednak takowy można nabyć już za parę złotych. W zależności oczywiście od tego, jak profesjonalnie chcemy zrobić nasze spaghetti.

Do przygotowania makaronu z warzyw zazwyczaj używa się spiralizera, czyli maszynki, która kroi nam warzywa na długie paski. Można jednak użyć także manualną temperówkę do warzyw lub po prostu nóż dekoracyjny. Oczywiście im bardziej profesjonalny sprzęt, tym łatwiej będzie nam przygotować nasz warzywny makaron.

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Cukinię należy dokładnie wyczyścić. Następnie dobrze ją wycieramy i przeciskamy wolno przez nasz spiralizer. Ruch powinien być precyzyjny, ze względu na to, żeby nasz makaron się nie podarł.

Spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym

Do cukinii doskonale pasuje sos bolognese lub klasyczny sos pomidorowy. W pierwszym przypadku przygotowujemy sos jak do klasycznego spaghetti bolognese. A jak przyrządzić cukinię w wersji wegetariańskiej?

Zobacz także:  Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!

Składniki na spaghetti z cukinii:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Świeża bazylia
  • Słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zeszklenia. W tym czasie kroimy na pół pomidorki. Dorzucamy do zeszklonej cebulki. Przyprawiamy paprykami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Na końcu wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Całość dekorujemy świeżą bazylią.

Zobacz także:  Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

 

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!