Obserwuj w Google News

Sos rybny ma wiele zastosowań w kuchni azjatyckiej. Czym mogą go zastąpić wegetarianie i weganie?

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
03.06.2019 14:00
Zareaguj Reakcja

Sos rybny jest popularnym dodatkiem do wielu azjatyckich dań. Wegetarianie oraz weganie nie muszą rezygnować z przygotowywania azjatyckich smakołyków.

Sos rybny
fot. Shutterstock

Proces przygotowania prawdziwego sosu rybnego jest niezwykle żmudny i zajmuje wiele czasu. Przepis na sos rybny dla wegetarian może zostać również wykorzystany przez mięsożerców.

Może okazać się świetną alternatywą dla rybnej wersji, jeśli akurat nie mamy tego azjatyckiego sosu w domu.

Redakcja poleca

Sos rybny - czym jest?

Azjaci używają sosu rybnego, by dosolić niektóre potrawy i nadać im wyrazistego smaku. Warto wiedzieć, że sos rybny ma niezbyt przyjemny zapach.

Dlaczego? Ponieważ powstaje z ryb, które fermentują z solą w drewnianych beczkach.

Proces ich przygotowania może trwać nawet rok!

Mówi się o tym, że sos rybny wywodzi się z Chin, jednak ma również zastosowanie w Tajlandii, Kambodży, Laosie czy Wietnamie.

Sos rybny - zastosowanie w kuchni

Azjaci traktują sos rybny jako przyprawę i używają niewielkie ilości sosu rybnego. Do jakich azjatyckich potraw wykorzystuje się sos rybny?

  • do marynowania mięsa
  • makaronów
  • zup
  • ryb
  • owoców morza
  • do dipów
  • potrawy stir-fry

A jak wygląda kaloryczność sosu rybnego? W 100 gramach znajdują się 34 kalorie.

Wegetariańska wersja sosu rybnego - prosty przepis

Sos rybny jest skomplikowany w przygotowaniu, natomiast jego wegetariańską wersję przygotujesz w domu.

Sprawdź, jak to zrobić!

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 grzyby shitake
  • 1 płat nori
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki sosu umieść w misce.
  2. Następnie dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
  3. Następnie przykryj miseczkę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Warto wiedzieć, że im dłużej sos będzie się marynował, tym lepszy będzie jego smak.
  5. Zostaw słoik w lodówce na minimum 12 godzin.

Taki sos można przetrzymywać szczelnie zamknięty przez praktycznie dwa tygodnie.

Zobacz także:  Pad Thai to pomysł na azjatycki obiad w pół godziny! Bez trudu przygotujesz go w domu!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!