Sos rybny ma wiele zastosowań w kuchni azjatyckiej. Czym mogą go zastąpić wegetarianie i weganie?
Sos rybny jest popularnym dodatkiem do wielu azjatyckich dań. Wegetarianie oraz weganie nie muszą rezygnować z przygotowywania azjatyckich smakołyków.

Proces przygotowania prawdziwego sosu rybnego jest niezwykle żmudny i zajmuje wiele czasu. Przepis na sos rybny dla wegetarian może zostać również wykorzystany przez mięsożerców.
Może okazać się świetną alternatywą dla rybnej wersji, jeśli akurat nie mamy tego azjatyckiego sosu w domu.
Sos rybny - czym jest?
Azjaci używają sosu rybnego, by dosolić niektóre potrawy i nadać im wyrazistego smaku. Warto wiedzieć, że sos rybny ma niezbyt przyjemny zapach.
Dlaczego? Ponieważ powstaje z ryb, które fermentują z solą w drewnianych beczkach.
Proces ich przygotowania może trwać nawet rok!
Mówi się o tym, że sos rybny wywodzi się z Chin, jednak ma również zastosowanie w Tajlandii, Kambodży, Laosie czy Wietnamie.
Sos rybny - zastosowanie w kuchni
Azjaci traktują sos rybny jako przyprawę i używają niewielkie ilości sosu rybnego. Do jakich azjatyckich potraw wykorzystuje się sos rybny?
- do marynowania mięsa
- makaronów
- zup
- ryb
- owoców morza
- do dipów
- potrawy stir-fry
A jak wygląda kaloryczność sosu rybnego? W 100 gramach znajdują się 34 kalorie.
Wegetariańska wersja sosu rybnego - prosty przepis
Sos rybny jest skomplikowany w przygotowaniu, natomiast jego wegetariańską wersję przygotujesz w domu.
Sprawdź, jak to zrobić!
Składniki:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 grzyby shitake
- 1 płat nori
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu umieść w misce.
- Następnie dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.
- Następnie przykryj miseczkę folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- Warto wiedzieć, że im dłużej sos będzie się marynował, tym lepszy będzie jego smak.
- Zostaw słoik w lodówce na minimum 12 godzin.
Taki sos można przetrzymywać szczelnie zamknięty przez praktycznie dwa tygodnie.
Zobacz także: Pad Thai to pomysł na azjatycki obiad w pół godziny! Bez trudu przygotujesz go w domu!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!