Przepis na smaczny i szybki sos pieczarkowy. Wypróbuj jego smak!
Sos pieczarkowy to świetny dodatek podkreślający smak każdego dania. Sprawdź, jak szybko przygotujesz smaczny sos, idealny do dań mięsnych lub samych kopytek.

Pieczarki to jedne z najbardziej popularnych grzybów uprawianych na świecie. Posiadają bardzo dużo witamin z grupy B, a także wiele związków bioaktywnych. Naukowcy potwierdzili, że pieczarki posiadają działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne oraz genoprotekcyjne. Wiele osób wykorzystuje je jako główny składnik dania lub je je na surowo. Pieczarki są niskokaloryczne, a dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, a także kwasu foliowego czy witamin D oraz C.
Zobacz także: Łosoś z grilla - poznaj smaczne i proste przepisy na jego przygotowanie!
Sos pieczarkowy jest bardzo prosty w wykonaniu. Urozmaici każdą potrawę oraz stanie się idealnym dodatkiem do mięs pieczonych lub grillowanych. Sos pieczarkowy cieszy się duża popularnością ze względu na szybkość w przygotowaniu oraz łatwo dostępne składniki. Kremowa konsystencja sosu z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi odpowiednio doprawione potrawy. Klasyczny, kremowy sos charakteryzuje się pieczarkami, czosnkiem oraz drobno skrojoną cebulką.
Sos pieczarkowy - Jak zrobić sos pieczarkowy?
Składniki:
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 125 ml śmietany 30%,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulkę, czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy oraz łyżkę masła. Dodać cebulę, podsmażyć do momentu aż cebulka nabierze złotego koloru. Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut.
- Do cebuli oraz czosnku dodać łyżkę masła i dorzucić pieczarki, podkręcić ogień i smażyć 5 minut aż grzyby się zarumienią. Mieszać łyżką oraz dodać odrobiną soli.
- Na patelnię wlać śmietankę, doprawić pieprzem i dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość gotować do połączenia wszystkich składników.
Sos pieczarkowy do makaronu
- Sos pieczarkowy do makaronu z pewnością może być wykorzystany jako dodatek do klusek śląskich lub nawet kopytek. Przygotowanie sosu nie zajmie ci zbyt wiele czasu, dlatego przepis z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy nie lubią gotować.
Składniki:
- 500 g ulubionego makaronu,
- 600 g pieczarek,
- 1 duża lub 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki śmietany 30%,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron posolić i zagotować według instrukcji na opakowaniu.
- Pieczarki umyć dokładnie i pokroić w plasterki.
- Cebulkę obrać oraz pokroić.
- Czosnek przecisnąć przez praskę oraz zetrzeć na tarce.
- Zeszklić cebulę na rozgrzanej patelni. Dodać czosnek oraz pieczarki.
- Wszystko smażyć przez 7 minut na patelni, by pieczarki się lekko zarumieniły.
- Do pieczarek dodać masło, natkę pietruszki oraz odrobinę soli. Wszystko smażyć przez 3 minuty.
- Makaron odcedzić i podawać z gęstym sosem. Można posypać pietruszką.
Sos pieczarkowy do kopytek
- Sos pieczarkowy dodany do kopytek z pewnością je urozmaici. Kopytka oraz sos pieczarkowy to połączenie idealne, dlatego jeśli lubicie proste i łatwe w wykonaniu dania, koniecznie spróbujcie przygotować ten przepis.
Składniki:
- kopytka przepisu,
- 500 g pieczarek,
- 3 cebule,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki,
- 250 ml śmietany krowiej,
- 1 łyżka masła lub oleju
Przygotowanie:
- Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki lub w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozpuścić masło, olej oraz wrzucić rozdrobnioną cebulę i dusić kilka minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne kilka minut. Na koniec dodać śmietankę oraz pietruszkę.
- Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami.
- Ugotowane kopytka polać sosem pieczarkowym.
Zobacz także: Ziemniaki z grilla - poznaj 4 proste przepisy!
Sprawdź, gdzie powinieneś spędzić majówkę!