Chcesz się cieszyć smakami lata przez cały rok? Koniecznie zrób sok z czerwonej porzeczki
Sok z czerwonej porzeczki jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy. Aby go przygotować potrzebujesz tylko czerwonych porzeczek, cukru oraz trochę wolnego czasu. Koniecznie sprawdź, jak przygotować sok z czerwonej porzeczki!

Delikatny i słodki smak soku z czerwonej porzeczki smakuje prawie każdemu! Co ciekawsze, ten napój wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych! Jego przygotowanie nie wymaga dużego budżetu i nie jest też bardzo czasochłonne. Jeśli chcesz cieszyć się smakami lata przez cały rok i pić zdrowe napoje, koniecznie wypróbuj nasz przepis na sok z czerwonej porzeczki!
Zobacz także: Dżem z czerwonych porzeczek do świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić
Sok z czerwonej porzeczki: przepis
Składniki, których potrzebujesz:
- Czerwona porzeczka (jeden kilogram),
- Cukier (około 2 szklanek).
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest dokładne oczyszczenie owoców, usunięcie zielonych gałązek a następnie dokładne umycie. Czerwoną porzeczkę warto wrzucić do sitka i jeszcze raz obmyć zimną wodą. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że owoce są dokładnie oczyszczone.
Następnie wsypujemy owoce do garnka warstwami. Między nimi powinien znajdować się cukier. Wszystkie porzeczki powinny być w zasypane.
Całość odstawiamy na kilka godzin. W tym czasie czerwone porzeczki powinny puścić sok.
Po upływie tego czasu wstawiamy garnek z owocami na mały ogień i zaczynamy gotowanie. Jeśli chcesz, aby twój sok był bardzo słodki, możesz dodać jeszcze jedną porcję cukru. Gotujemy przez około 50 minut.
Na koniec oddzielamy sok od owoców przez sitko (najlepiej ze złożoną gazą na pół). Gorący sok wlewamy do wcześniej wyparzonych słoików lub butelek. Pamiętaj, aby nie wypełniać ich do samego brzegu – zostaw około centymetra, maksymalnie dwóch wolnej przestrzeni. Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić je denkiem do góry. Gdy całkowicie ostygną można je zanieść do spiżarni lub piwnicy (musi to być miejsce z ograniczonym dostępem do światła).
Sok z czerwonej porzeczki: właściwości zdrowotne
Czerwone porzeczki od wielu lat wykorzystywane są do leczenia wielu chorób i dolegliwości. Ich regularne spożywanie stabilizuje odpowiedni poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Dodatkowo czerwona porzeczka zapobiega pojawieniu się miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze. Te owoce są polecane także przy problemach skórnych oraz zaburzeniach pracy dróg moczowych. Jednak to nie wszystko!
Witaminy i minerały, które znajdziemy w owocach czerwonej porzeczki to między innymi:
- Fosfor,
- Potas,
- Żelazo,
- Sód,
- Wapń,
- Cynk,
- Witamina B6,
- Kwas foliowy,
- Ryboflawina,
- Niacyna,
- Tiamina,
- Witamina K,
- Witamina C,
- Witamina A,
- Witamina E.
Sok z czerwonej porzeczki: komu w szczególności jest polecany?
Sok z czerwonej porzeczki ma bardzo podobne właściwości zdrowotne co same owoce. Zaleca się go pić szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy odnotowuje się największa liczbę zachorowań na grypę. Częste spożywanie soku z czerwonej porzeczki wzmacnia odporność organizmu, chroni przed przeziębieniem, infekcją górnych dróg oddechowych, a także przed zachorowaniem na grypę.
Szczególnie zaleca się picie soku z czerwonej porzeczki kobietom w ciąży. Regularne picie pomaga skutecznie zwalczać wiele dolegliwości ciążowych, między innymi: zgaga, nadkwaśność oraz zaparcia.
Warto wspomnieć także o tym, ze sok z czerwonych porzeczek likwiduje wszelkie problemy z układem trawiennym, ma także działanie przeczyszczające. Ponadto sok z tych owoców wykazuje działanie antynowotworowe.
Po sok z czerwonej porzeczki często powinny sięgać także osoby, u których zdiagnozowano nadciśnienie tętnicze. Ten smaczny napój warto często pić także przy problemach skórnych. Przypomnijmy, że owoce czerwonej porzeczki charakteryzują się działaniem przeciwbakteryjnym, ściągającym i tonizującym.
Zobacz także: Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Sprawdź, jak go zrobić!
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!