Koniecznie dowiedz się, jak zrobić pyszny sok z czereśni
Sok z czereśni nie jest tak bardzo popularnym napojem jak sok z truskawek, wiśni, czy też porzeczek jednak on także ma wiele cennych witamin oraz minerałów. Koniecznie sprawdź nasze sprawdzone przepisy na sok z czereśni.

Wyrazisty i słodki smak soku z czerwonej porzeczki smakuje wielu osobom! Co ciekawsze sok czereśniowy wykazuje wiele właściwości zdrowotnych! Jego regularne spożywanie zalecane jest przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Co najważniejsze, jego przygotowanie nie wymaga dużego budżet. Nie jest też czasochłonne. Jeśli chcesz pić zdrowe soki i cieszyć się smakami lata przez cały rok, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na ten pyszny napój!
Zobacz także: Uwielbiasz czereśnie? Tu znajdziesz najprostsze przepisy na przetwory z tych owoców
Sok z czereśni: przepis
Składniki, których potrzebujesz:
- Czereśnie (około kilogram),
- Cukier (około 300 gram),
- Woda (350 mililitrów),
- Sok z połówki z cytryny.
Przygotowanie:
Na początku należy dokładnie oczyścić i umyć czereśnie. Oderwać szczypułki, a następnie usunąć pestki z owoców. Najlepiej jeśli użyjesz do tego drylownicy, dzięki temu tą czynność wykonasz znacznie szybciej niż miałabyś robić to ręcznie.
Następnie należy zagotować wodę i wrzątkiem zaleć czereśnie. Całość znów jeszcze raz zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia. Całość przykryj przykrywką i zostaw na kilka godzin.
Owoce należy wyłożyć na sitku (sitko można dodatkowo wyłożyć gazą) i dokładnie je odcedzić. Dodajemy do tego dok z połówki cytryny i cukier. Syrop wlewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zamykamy.
Sok z czereśni: przepis bez użycia cukru
Składniki, których potrzebujesz:
- Czereśnie (1,5 kilograma),
- Sok z jednej cytryny.
Przygotowanie:
Pierwszy krok to dokładne umycie oraz oczyszczenie czereśni. Pamiętaj o tym, że trzeba je także wydrylować.
Owoce należy przerzucić do garnka i pozostawić je na 12 godzin. W tym czasie czereśnie powinny puścić sok.
Następnego dnia należy zlać sok, a owoce odcisnąć (najlepiej na gazie lub tetrowej pieluszce). Dodaj sok z cytryny. Całość zagotuj.
Przygotowany sok czereśniowy wlać do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować przez około 10 minut.
Sok z czereśni: właściwości zdrowotne
Czereśnie słyną na całym świecie nie tylko z pysznego smaku i efektywnego wyglądu, ale także ze względu na cenne właściwości zdrowotne. Te owoce powinny być wprowadzone do naszej codziennej diety.
Warto wspomnieć także o tym, że czereśnie (podobnie jak arbuzy) składają się w 80% z wody. Po te zdrowe owoce, a także przetwory z nich warto sięgać jak najczęściej.
Witaminy i minerały, które znajdują się w czereśniach to między innymi:
- Żelazo,
- Magnez,
- Potas,
- Wapń,
- Fosfor,
- Cynk,
- Kwas foliowy,
- Tiamina,
- Ryboflawina,
- Niacyna,
- Witamina B6,
- Witamina K,
- Witamina C,
- Witamina E,
- Witamina A.
Zobacz także: Dżem z czerwonych porzeczek do świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić
Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!