Obserwuj w Google News

Koniecznie dowiedz się, jak zrobić pyszny sok z czereśni

2 min. czytania
Aktualizacja 30.01.2020
11.06.2019 15:48
Zareaguj Reakcja

Sok z czereśni nie jest tak bardzo popularnym napojem jak sok z truskawek, wiśni, czy też porzeczek jednak on także ma wiele cennych witamin oraz minerałów. Koniecznie sprawdź nasze sprawdzone przepisy na sok z czereśni.

Sok z czereśni stoi na stole
fot. Shutterstock

Wyrazisty i słodki smak soku z czerwonej porzeczki smakuje wielu osobom! Co ciekawsze sok czereśniowy wykazuje wiele właściwości zdrowotnych! Jego regularne spożywanie zalecane jest przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Co najważniejsze, jego przygotowanie nie wymaga dużego budżet. Nie jest też czasochłonne. Jeśli chcesz pić zdrowe soki i cieszyć się smakami lata przez cały rok, koniecznie wypróbuj nasze przepisy na ten pyszny napój!

Zobacz także:  Uwielbiasz czereśnie? Tu znajdziesz najprostsze przepisy na przetwory z tych owoców

Sok z czereśni: przepis

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (około kilogram),
  • Cukier (około 300 gram),
  • Woda (350 mililitrów),
  • Sok z połówki z cytryny.

Przygotowanie:

Na początku należy dokładnie oczyścić i umyć czereśnie. Oderwać szczypułki, a następnie usunąć pestki z owoców. Najlepiej jeśli użyjesz do tego drylownicy, dzięki temu tą czynność wykonasz znacznie szybciej niż miałabyś robić to ręcznie.

Następnie należy zagotować wodę i wrzątkiem zaleć czereśnie. Całość znów jeszcze raz zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia. Całość przykryj przykrywką i zostaw na kilka godzin.

Owoce należy wyłożyć na sitku (sitko można dodatkowo wyłożyć gazą) i dokładnie je odcedzić. Dodajemy do tego dok z połówki cytryny i cukier. Syrop wlewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zamykamy.

Sok z czereśni: przepis bez użycia cukru

Składniki, których potrzebujesz:

  • Czereśnie (1,5 kilograma),
  • Sok z jednej cytryny.

Przygotowanie:

Pierwszy krok to dokładne umycie oraz oczyszczenie czereśni. Pamiętaj o tym, że trzeba je także wydrylować.

Owoce należy przerzucić do garnka i pozostawić je na 12 godzin. W tym czasie czereśnie powinny puścić sok.

Następnego dnia należy zlać sok, a owoce odcisnąć (najlepiej na gazie lub tetrowej pieluszce). Dodaj sok z cytryny. Całość zagotuj.

Przygotowany sok czereśniowy wlać do wyparzonych słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować przez około 10 minut.

Sok z czereśni: właściwości zdrowotne

Czereśnie słyną na całym świecie nie tylko z pysznego smaku i efektywnego wyglądu, ale także ze względu na cenne właściwości zdrowotne. Te owoce powinny być wprowadzone do naszej codziennej diety.

Warto wspomnieć także o tym, że czereśnie (podobnie jak arbuzy) składają się w 80% z wody. Po te zdrowe owoce, a także przetwory z nich warto sięgać jak najczęściej.

Witaminy i minerały, które znajdują się w czereśniach to między innymi:

Zobacz także:  Dżem z czerwonych porzeczek do świetny dodatek także do mięs. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić

 

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!