Obserwuj w Google News

4 pyszne przepisy na śniadanie na słodko

3 min. czytania
Aktualizacja 23.03.2020
23.03.2020 15:52
Zareaguj Reakcja

Omlet, owsianka, ryżanka, a może budyń jaglany? Które śniadanie na słodko posmakuje najbardziej tobie i twojej rodzinie? Wypróbuj nasze przepisy!

Kobieta trzyma w rękach miseczkę z owsianką z malinami
fot. Shutterstock

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego też wielu z nas zastanawia się nad tym, jak tak naprawdę powinno wyglądać. Okazuje się, że warto jeść słodkie śniadania. Duża ilość zawartych w nich węglowodanów dostarczy wam energii nawet na cały dzień! Oprócz tego sprawi, że ze smakiem i dobrym humorem rozpoczniecie poranek. Tylko jak takie śniadania właściwie powinny wyglądać i być skomponowane? Podpowiadamy 4 pomysły na pyszne śniadanie na słodko. Na który z nich ty się skusisz?

Zobacz także: 4 pyszne sposoby na oryginalne śniadanie z jajek

Śniadanie na słodko – dlaczego warto jeść śniadania węglowodanowe?

Wydawać się może, że słodycze nie wpływają korzystnie na nasz organizm. Wszystko zależy jednak od tego, po jakie składniki sięgniemy, tworząc nasze węglowodanowe śniadanko.

Redakcja poleca

Przede wszystkim śniadanie węglowodanowe doda ci energii, którą później będziesz mogła spożytkować w ciągu dnia. Zaspokoi też twoje zapotrzebowanie na słodycze i sprawi, że będziesz miała mniejszą ochotę na podjadanie między posiłkami.

Słodkie śniadania doskonale wpływają też na naszą psychikę. Dzięki większej zawartości cukru w organizmie możemy mieć lepszy humor i to przez cały dzień! Dlatego tak ważne jest spożywanie słodkich posiłków właśnie na śniadanie.

Podpowiadamy 4 przepisy na śniadanie na słodko, które możesz wykorzystać na dobry początek dnia.

Zobacz także: 4 pyszne pasty do chleba z domowych składników! Wykorzystaj to, co masz w lodówce

Śniadanie na słodko – owsianka z malinami

Owsianka to jeden z najbardziej klasycznych sposobów na słodkie śniadanie. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 30 g płatków owsianych
  • Odrobina ciepłej wody
  • Łyżeczka masła orzechowego
  • 25 g malin

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą ok. 1 cm nad powierzchnią płatków. Odstawiamy na jakieś 20 minut. Gdy płatki zmiękną odcedzamy wodą. Dodajemy do nich masło orzechowe i maliny. Mieszamy.

Zobacz także: Jakie śniadanie jeść na diecie? Oto 5 propozycji

Śniadanie na słodko – ryżanka z nasionami chia

Ryżanka to inny rodzaj owsianki, robiony na bazie ryżu. Również można przyrządzić ją na słodko.

  • 50 g płatków ryżowych
  • 5 g nasion chia
  • 15 masła orzechowego
  • 1 łyżeczka dżemu o ulubionym smaku
  • 1 skyr waniliowy

Sposób przygotowania:

Płatki ryżowe zalewamy około 1/5 l wody i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wchłoną wodę, dodajemy nasiona chia i masło orzechowe. Gdy masa ostygnie dodajemy skyr i dżem. Całość mieszamy.

Zobacz także: Ryż zapiekany z jabłkami na obiad i na deser. Poznaj przepis na to danie!

Śniadanie na słodko – budyń jaglany

Myślałeś kiedyś o tym, żeby przygotować własny budyń? My polecamy ten na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem jabłek!

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • ½ banana
  • 50 ml mleka
  • ½ małego jabłka
  • 3 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Kaszę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy kasza wchłonie mleko przekładamy ją do miski i blendujemy z dodatkiem banana. Do tego wlewamy mleko i mieszamy. Całość przekładamy do miseczki i posypujemy pokrojonym w kostkę jabłkiem oraz orzechami laskowymi.

Zobacz także: Ciasto z truskawkami i budyniem – szybkie i proste przepisy

Śniadanie na słodko – omlet kakaowo-bananowy

Nie ma to jak solidny omlet na śniadanie! Można go zrobić oczywiście w wersji wytrawnej, ale również na słodko! Podpowiadamy, jak zrobić pyszny omlet na słodko na śniadanie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • Łyżeczka kakao
  • 1 mały banan
  • Odrobina miodu

Sposób przygotowania:

Jajka rozbijamy, łączymy z wodą, mąką i kakao. Całość przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy z obu stron. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plasterki banana. Całość polewamy miodem dla słodkości. Można opcjonalnie dać dżem lub syrop klonowy.

Zobacz także: Omlet na słodko z jogurtem i owocami! Przepis na pyszne śniadanie!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!