Obserwuj w Google News

Smażone banany z miodem i cynamonem są pyszne. Wyprobuj nasz szybki przepis!

2 min. czytania
Aktualizacja 12.03.2020
12.03.2020 09:53
Zareaguj Reakcja

Poznaj przepyszny smak bananów smażonych z miodem oraz cynamonem. Smak tego deseru zachwyci wszystkich łasuchów, którzy lubią proste i smaczne dania. Sprawdź nasz prosty przepis.

banany smażone
fot. Shutterstock

Smażone banany z miodem oraz dodatkiem cynamonu to bardzo smaczny, rozpływający się w ustach deser. Bardzo prosty w wykonaniu przepis z pewnością sprawdzi się, kiedy będziecie chcieli szybko przygotować coś słodkiego. Odkryjcie przepis na jeden z najsmaczniejszych deserów ostatnich lat.

Redakcja poleca

Smażone banany z miodem i cynamonem - szybki przepis

Regularne jedzenie bananów może mieć bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Te owoce zawierają w swoim składzie wiele składników mineralnych oraz witamin. Banany są skarbnicą potasu, dlatego powinny je jeść osoby, u których występuje problem z nadciśnieniem. Banany pomagają również na wrzody czy biegunkę.

Banany w swoim składzie mają wiele istotnych witamin jak np. A, C, E czy K. Posiadają również bardzo dużo błonnika, a także składników mineralnych, np. magnezu, fosforu czy wapnia. Jednak to potasu jest w ich składzie najwięcej. Te owoce nie powinny być często wykorzystywane w różnego rodzaju dietach, ponieważ na 100g zawierają aż 89 kalorii. 

W swoim składzie banany mają sporo pektyny, która jest naturalną mieszanką węglowodanów. To właśnie ten składnik obniża poziom złego cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn. Pektyna odgrywa również ważną funkcję podczas walki z cukrzycą, poprawia tolerancję na glukozę.

Zobacz także: Chlebek bananowy - oryginalny amerykański przepis z 1950 roku!

Składniki:

  • 2 banany,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Banany obrać ze skórki i pokroić wzdłuż.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać mód oraz cynamon. Dokładnie wymieszać. Całość smażyć około 2 minut.
  3. Następnie dodać banany na patelnię i smażyć chwilę z obu stron, aż banany lekko zmiękną.
  4. Zdjąć banany z patelni i polać sosem.
  5. Opcjonalnie można dodać lody waniliowe.

Wypróbujecie przepis na smażone banany z miodem i cynamonem?

Zobacz także: "Chatka Puchatka" - poznaj przepis na smaczne ciasto!

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!