Obserwuj w Google News

Sernik z rosą jest pyszny i pięknie wygląda! Sprawdź nasz sprawdzony przepis

4 min. czytania
Aktualizacja 11.03.2020
11.03.2020 16:03
Zareaguj Reakcja

Sernik z rosą, to sernik z dodatkiem delikatnej bezowej piany, który na górze ma delikatne kropelki. Wygląda zjawiskowo i jest przepyszny! Jak go zrobić?

Sernik z rosą, czyli sernik z bezą na wierzchu na białym talerzyku
fot. Shutterstock

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które serwuje się w naszym kraju. Pyszny, puszysty może być zarówno doskonałym dodatkiem do kawy na deser, jak również wypiekiem, którym częstujemy gości podczas świąt, urodzin, imienin i różnych innych okoliczności. Sernik po prostu wpisał się już do kanonu naszych klasycznych receptur i jest chętnie przyrządzany przez polskie gospodynie domowe. Zwłaszcza tzw. sernik z rosą, czyli jedna z najpopularniejszych jego odmian. Jak go przygotować? Podpowiadamy sprawdzony przepis na sernik z rosą.

Zobacz także: 3 przepisy na sernik wielkanocny. Poznaj smaczne pomysły na świąteczne ciasta!

Sernik – jaki ser wybrać?

Zanim przejdziemy do samego przepisu na sernik z rosą, podpowiadamy, jaki ser sprawdzi się najlepiej do tego typu wypieków. To on bowiem jest podstawowym składnikiem naszego ciasta. Musi w związku z tym być najlepszy, żeby nadać mu idealny smak i konsystencję.

Redakcja poleca

Najlepiej do sernika sprawdzi się twaróg mielony. Dawniej nasze babcie same przygotowywały taki twaróg, mieląc gotowy ser. W dzisiejszych czasach można jednak dostać w sklepach gotowy twaróg mielony na sernik. Zazwyczaj jest on pakowany w kubełka i ma około kilograma, czyli idealną miarę na całą blachę ciasta.

Jeżeli natomiast nie możecie dostać tego typu twarogu, są jeszcze inne opcje, którymi możecie zastąpić taki ser. Może być to ser w metce, który również jest już zmielony i przygotowany do wyrabiania ciasta. Możesz kupić też tradycyjny twaróg w kostce lub łezce i zmielić go samemu, jeżeli oczywiście posiadasz w domu maszynkę. To może być także serek Philadelphia o nieco słonawym posmaku, którego używamy do przygotowania sernika amerykańskiego lub mascarpone – delikatny, lekko słodkawy, zazwyczaj używany do włoskich deserów i ciast z masą kremową.

Zobacz także: 3 proste przepisy na pyszny deser z mascarpone

Sernik z rosą – co to takiego ta rosa?

Sernik z rosą to najbardziej delikatny rodzaj spośród wszystkich serników dostępnych na rynku? Rozpływa się w ustach, dzięki niezwykle kruchemu spodowi, delikatnej masie serowej i pysznej bezowej piance. To właśnie dzięki niej otrzymujemy tzw. rosę.

Najważniejszy w serniku z rosą jest czas pieczenia. Chodzi o to, żeby beza za bardzo nie wyschła. Ma pozostać w konsystencji pianki, dzięki czemu na wierzchu powinny utworzyć się delikatne kropelki. To właśnie rosa, która sprawia, że ten sernik jest inny niż wszystkie inne, które znamy!

Zobacz także: Sernik królewski – szybki przepis na puszyste ciasto!

Sernik z rosą – sprawdzony przepis

I choć wydaje się to skomplikowane, w rzeczywistości przygotowanie sernika z rosą nie jest trudne, ani bardzo pracochłonne. Warto go przygotować, żeby zachwycić gości smakiem i wyglądem tego ciasta. Podpowiadamy, jak w prosty sposób przyrządzić sernik z rosą.

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • Jeden budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • ½ kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Na początek bierzemy 6 jajek i oddzielamy żółtka od białek. 6 białej wrzucamy do garnka, natomiast dwa żółtka do jednej dużej miski, a cztery do drugiej.

Zobacz także: Sernik gotowany – sprawdzone przepisy na ten pyszny deser

Do miski z dwoma żółtkami dorzucamy 2 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1 całe jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ½ kostki margaryny. Wszystkie składniki razem zagniatamy na jednolite ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Twaróg na sernik wrzucamy do miski z czterema żółtkami (jeżeli kupiłaś zwykły twaróg, najpierw go zmiel maszynką). Do tego dodajemy szklankę cukru, 2 szklanki mleka, budyń w proszku i 2 całe jajka. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na niego wykładamy schłodzone i rozwałkowane ciasto. Na wierzch wylewamy masę serową i wkładamy całość do piekarnika. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Na 10-15 minut przed końcem pieczenia, sernik na chwilę wyjmujemy i wykładamy na niego pianę z białek, którą przygotowujemy dosłownie chwilę wcześniej, żeby nie opadła. Jak ją zrobić?

Do pozostawionych w garnku białek wsypujemy łyżkę soli, a następnie miksujemy je stopniowo wsypując szklankę cukru pudru. Miksujemy do momentu, aż piana będzie sztywna. I tak przygotowaną wykładamy na ciepły sernik i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10-15 minut (monitorujemy sytuację, żeby piana za bardzo się nie przypaliła, beza nie wysuszyła, tylko, żeby była ładnie przyrumieniona i miała delikatne kropelki na wierzchu).

Zobacz także: 3 przepisy na sernik z jagodami! Na który się skusisz?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!